Betalen in bitcoins

Bedrijf beweert je studieschuld uit systemen DUO te kunnen wissen

01 november 2019 12:19 Aangepast: 01 november 2019 14:55
Archieffoto Beeld © Thinkstock

De website Diploma Nederland doet een opvallende belofte. Het bedrijf zou met gemak een studieschuld kunnen laten verdwijnen uit alle systemen van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Maar minister Ingrid van Engelshoven (D66) van onderwijs waarschuwt: "Trap er niet in."

'Jarenlang een studieschuld afbetalen, is niet langer nodig. Sinds 2010 beschikken wij over de mogelijkheid om je lening bij DUO volledig te verwijderen', is te lezen op de website. Een betaling moet plaatsvinden in bitcoins en het tarief is 10 procent van het geleende bedrag. 

Niet blij met aandacht

De website biedt naast het verwijderen van een studieschuld, ook valse diploma's aan. Via het nummer op de website spreken we een zogenoemde 'Claire'. We weten niet of dit haar echte naam is, maar ze zegt niet blij te zijn met deze spotlights. "Ik denk dat wij binnenkort de website offline halen, omdat wij deze aandacht absoluut niet willen van de media. Als jullie interesse in ons tonen, dan doet de politiek dat ook en dus ook de politie." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

MBO Raad: pas op voor vervalste diploma's, vooral in zorg en techniek

Veel zaken op de website lijken niet echt te zijn. Zo zijn de foto's van mensen bij de recensies afkomstig uit andere landen, net als de foto van de oprichter. Verder is op de website te lezen: 'Betrouwbaar en veilig, sinds 2002!'. Maar de website is pas medio 2019 geregistreerd en dus pas net actief.

DUO doet aangifte

DUO wil niet uitgebreid ingaan op de kwestie, maar laat aan RTL Nieuws wel weten dat ze aangifte doen. "De activiteiten op deze site zijn strafbaar en ongewenst. DUO gaat, zoals altijd in voorkomende gevallen, aangifte doen tegen deze site", vertelt woordvoerder Martijn Grimmius. Hij vult aan: "Het beveiligingssysteem van DUO voldoet aan de hoogste veiligheidsnormen."

'Stop je geld er niet in'

Minister Van Engelshoven waarschuwt voor de website: "Ik zou zeggen tegen studenten: trap er niet in. Op de site staat dat het illegaal is, dan weet je dat dit niet kan. Dus stop er je geld niet in. Er moet uitgezocht worden wie hiervoor verantwoordelijk is en hoe het zit."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Studieschuld in jaar tijd met twee miljard euro gestegen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van