Ultimatum uitgesteld

Boerenorganisatie blijft in gesprek met minister over stikstof

01 november 2019 01:32 Aangepast: 01 november 2019 01:43
Eerder protesteerden boeren in Den Haag Beeld © ANP

Hoewel de boerenorganisatie LTO eerst had gezegd uiterlijk 1 november meer te willen weten over de stikstofimpasse, stellen ze die datum nu uit. De boeren blijven namelijk graag betrokken bij het overleg. Maar 'dat betekent niet dat we ook tevreden zijn'.

De boerenorganisatie LTO wil nu uiterlijk volgende maand, op 1 december, antwoorden krijgen van de minister. "Dan moet er voor de agrarische sector voldoende duidelijkheid en perspectief zijn", zegt voorzitter Marc Calon.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen koe of varken minder tegen stikstofcrisis, als het aan de VVD ligt

Onzekere toekomst boeren

De LTO overlegt met minister Schouten van landbouw over de strenge milieuregels, die de toekomst van veel boeren onzeker maakt. Eerder deze maand protesteerden veel boeren daarom op het Malieveld in Den Haag.

Volgens Calon zitten velen nog in onzekerheid en doet de overheid niet genoeg. "Op dit moment worden de maatschappelijke en economische belangen van de boeren door de overheid, provincies en politiek niet op waarde geschat."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Provincie kan boeren wél dwingen hun bedrijf te stoppen

Stikstofrechten inleveren

Toch blijft hij graag met de minister in overleg. Zo hoopt de boerenorganisatie het stikstofbeleid te kunnen beïnvloeden. De LTO wil bijvoorbeeld niet dat boeren stikstofrechten 'in moeten leveren', omdat ze vrije stalruimte hebben. Dat was een van de plannen van de minister om de stikstofuitstoot te compenseren.

Als die plannen doorgaan en boeren stikstofrechten kwijtraken, zal de LTO volgens Calon niet aarzelen om juridische procedures te starten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore