Afweersysteem aangetast

Mazelen nog gevaarlijker dan gedacht: 'geheugencellen' gewist

01 november 2019 00:43 Aangepast: 01 november 2019 09:55
Kinderen worden gevaccineerd tegen difterie, tetanus, polio (DTP), bof, mazelen en rodehond (BMR) tijdens een vaccinatiedag in Ahoy. Beeld © ANP

Het mazelenvirus tast 'geheugencellen' van het immuunsysteem aan. Daardoor zijn patiënten soms zelfs meerdere jaren na infectie nog altijd veel kwetsbaarder voor andere ziektes. Dat blijkt uit nieuw Nederlands onderzoek.

Onderzoekers van het Amsterdam UMC en Wellcome Sanger Instute in Cambridge kwamen tot die conclusie. Zij gebruikten bloedmonsters van 77 kinderen uit de Biblebelt. In dat gebied wonen veel anti-vaxxers, die hun kinderen niet laten vaccineren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kinderopvang krijgt recht om niet-gevaccineerde kinderen te weigeren

Uit de resultaten, die vandaag gepubliceerd zijn in het wetenschappelijke tijdschrift Science, blijkt dat het mazelenvirus 11 tot 73 procent van alle antistoffen wegvaagt. Het mazelenvirus heeft daarmee dus een enorme invloed op het immuunsysteem.

'Geheugencellen' gewist

De onderzoekers ontdekten dat vooral 'geheugencellen' worden gewist. Die cellen maakt het lichaam aan na een infectie en gebruikt die later opnieuw, om een nieuwe infectie te lijf te gaan. Doordat het mazelenvirus veel van die geheugencellen 'wist', kunnen ziektes door het lichaam minder goed bestreden worden.

Het maakt dat patiënten met de mazelen de 'weerbaarheid van een pasgeboren baby krijgen'. Bij een op de tien patiënten duurt het vervolgens meerdere jaren voordat het afweersysteem weer op orde is, omdat het lichaam de 'geheugencellen' niet zomaar weer aan kan maken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe de keuze om wel of niet te vaccineren vriendschappen en families verscheurt

Mazelenepidemie in 2013

De kinderen wiens bloed werd afgenomen, kwamen uit orthodox-protestantse gezinnen. Zij waren tussen de 4 en 17 jaar oud en raakten tijdens de mazelenepidemie in 2013 besmet. Ze stonden twee keer bloed af: een keer voordat ze mazelen kregen en vervolgens een paar maanden na de besmetting.

Het mazelenvirus is erg besmettelijk en verspreidt zich via de lucht, bijvoorbeeld doordat iemand niest of kucht. De overheid doet er daarom alles aan om te zorgen dat zoveel mogelijk kinderen ingeënt worden, zodat ze geen risico meer lopen op de ziekte.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore