Ga naar de inhoud
Onderzoek containerramp

OVV waarschuwt grote schepen: vaarroute boven Wadden gevaarlijk bij slecht weer

De MSC Zoe vlak na het verliezen van een groot aantal containers ten noorden van de Waddeneilanden. Beeld © AFP / Havariekommando

Grote schepen lopen gevaar in de vaarroute ten noorden van de Waddeneilanden. Door een combinatie van getij, golven en wind kunnen ze de zeebodem raken, zegt de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).

De situatie is zo ernstig, dat de OVV er een speciale waarschuwing voor afgeeft. De raad onderzoekt de toedracht van het ongeluk met de MSC Zoe. Het containerschip verloor begin dit jaar ten noorden van de Waddeneilanden honderden containers in slecht weer.

Domp- en slingerbewegingen

Volgens de OVV kan een combinatie van getijde- en weersomstandigheden bij schepen leiden tot 'grote domp- en slingerbewegingen'. Die brengen de veilige afstand in gevaar tussen het schip en de zeebodem. Daardoor is er het risico van 'contact of bijna-contact met de zeebodem', schrijft de raad. Het alternatief voor de schepen is om de Noordelijke route te nemen. Daar is de afstand met de bodem dieper. 

Het gaat om de vaarroute die bekendstaat als verkeersscheidingsstelsel Terschelling-German Bight (Duitse Bocht). Het eindrapport over het onderzoek naar het ongeluk met de MSC Zoe wordt komend voorjaar verwacht.

Waarschuwing aan schepen

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat laat weten de Kustwacht te hebben gevraagd deze waarschuwing bij schepen onder de aandacht te brengen. "Het wordt opgenomen in de kaarten die gebruikt worden in de scheepvaart, zodat schippers op het risico worden gewezen."

De Kustwacht zal schepen die in de buurt komen van de route waarschuwen als weersomstandigheden daar aanleiding toe geven. "Over een eventueel verbod om deze internationale vaarroute te gebruiken gaat Nederland niet zelf", zegt een woordvoerder van het ministerie. 

Berging
Lees ook:
Berging na containerramp al gestopt, milieuorganisatie boos en bezorgd

Namens de Waddeneilanden laat burgemeester Michiel Uitdehaag van Texel blij te zijn met de waarschuwing. "Die brief spreekt boekdelen. Dit is een helder signaal ten aanzien van de scheepvaart. Er is een alternatief voor de schepen: een route verder van onze eilanden af."