Schatting was te laag

Doel afschieten niet gehaald: nog 1000 edelherten te veel in Oostvaardersplassen

31 oktober 2019 17:22 Aangepast: 31 oktober 2019 17:30
In de Oostvaardersplassen lopen nog bijna 1600 edelherten rond. Beeld © ANP

Het gaat Staatsbosbeheer niet lukken: het afschieten van het gewenste aantal edelherten in de Oostvaardersplassen. Het zouden er eind dit jaar 490 moeten zijn, maar er zijn er nog 1575. De organisatie ziet geen kans ruim duizend herten af te schieten in twee maanden tijd.

In het natuurgebied in Flevoland lopen veel te veel grote grazers rond. Vorig jaar is daarom besloten dat er ongeveer 1800 edelherten afgeschoten moesten worden.

Veel herten geboren

Nu blijkt dat het aantal dieren in het gebied een jaar geleden te laag is ingeschat. Bovendien zijn er veel herten geboren. Er zijn dit jaar weliswaar al 1785 dieren gedood, maar dat zijn er dus veel te weinig.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

1745 edelherten afgeschoten, nu 5 maanden rust in Oostvaardersplassen

Staatsbosbeheer heeft vanaf 2020 geen speciale opdracht meer nodig voor het afschieten van de edelherten. Daar wordt nu mee doorgegaan tot aan het begin van het broedseizoen van de vogels, op 15 maart.

Nieuw beheersplan

Vanaf volgend jaar geldt een nieuw beheersplan voor de Oostvaardersplassen. Daarin is geregeld dat de wildstand met behulp van afschot op peil wordt gehouden, zoals dat ook bijvoorbeeld op de Veluwe gebeurt. Voorheen was het de bedoeling dat de natuur zich er helemaal zonder menselijk ingrijpen zou ontwikkelen, maar dat is mislukt.

Het is de vraag of de natuurbeheerder de laatste maanden van dit jaar nog herten mag afschieten. De rechtbank in Lelystad behandelt 12 november het bezwaar daartegen van drie natuurorganisaties. Als die gelijk krijgen, ligt het afschieten stil tot het nieuwe beheersplan van kracht is.

Ook te veel konikpaarden

Er zijn ook nog te veel konikpaarden in het natuurgebied. Er is ruimte voor 450 dieren, maar er lopen er 610. Er wordt nagedacht over een oplossing voor het overschot. Mogelijk krijgen de dieren anticonceptie.

Terugblik: eerste herten afgeschoten

Er was veel verzet, maar de provincie kreeg toch haar zin: eind vorig jaar werden in de Oostvaardersplassen de eerste herten gedood.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore