Gestegen na aanslag

Driekwart van de strafrechtadvocaten voelt zich niet veilig na moord Wiersum

31 oktober 2019 16:38 Aangepast: 31 oktober 2019 16:40
Advocaten houden minuut stilte na moord op Wiersum Beeld © ANP

De moord op advocaat Derk Wiersum vorige maand heeft het gevoel van onveiligheid onder advocaten vergroot. Ruim de helft van de advocaten geeft aan zich weleens onveilig te voelen. Dat percentage ligt bij strafrechtadvocaten nog een stuk hoger.

Naar aanleiding van de aanslag op strafrechtadvocaat Derk Wiersum deed het Advocatenblad onderzoek naar het gevoel van veiligheid onder advocaten. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat driekwart van de strafrechtadvocaten zich weleens onveilig voelt tijdens het werk. 

Gevoel van onveiligheid vergroot 

Van de strafrechtadvocaten zegt meer dan de helft dat de moord op Derk Wiersum het gevoel van onveiligheid heeft vergroot. Als gevolg van de gebeurtenissen denkt 58 procent meer na over de risico’s van het werk. 

"Gek genoeg kijk ik eerst naar links en naar rechts als ik de deur uitga. Kijk vaker in mijn achteruitkijkspiegel en ga niet met mijn rug naar een raam zitten", zegt een strafrechtadvocaat in het onderzoek. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Advocaat Wiersum herdacht: 'Een van ons is vermoord'

Een derde van de strafadvocaten ziet aanleiding om extra veiligheidsmaatregelen te nemen of zegt daarover na te denken. Een advocaat zegt daarover: "Ik heb nu camera’s hangen en werk alleen op afspraak".

Bedreigingen 

In totaal heeft driekwart van de advocaten te maken gehad met fysiek of verbaal geweld. De verschillen in percentages tussen strafrecht en andere rechtsgebieden zijn klein. Advocaten die in het familierecht werken of psychisch verwarde personen bijstaan, worden ook geregeld bedreigd. 

De bedreigingen blijven niet beperkt tot een enkel scheldwoord, maar gaan vaak veel verder dan dat. Regelmatig wordt er gedreigd met lichamelijk geweld of zelfs de dood. "Er werd mij meegedeeld dat ik niet van mijn pensioen zou genieten maar zou worden gevonden langs de kant van de weg met een gaatje in mijn hoofd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van der Goot staat verdachte van moord op Derk Wiersum bij

9/11 van de advocatuur

Iets meer dan een kwart van de respondenten ziet de moord op Derk Wiersum als de 9/11 van de advocatuur. Vanwege het gevoel van onveiligheid is sinds kort een noodnummer voor bedreigde advocaten en rechters in het leven geroepen, het zogeheten Contactpunt Beroepsgroepen. 60 procent noemt het noodnummer een goede maatregelen.

In het onderzoek werd duidelijk dat slechts 18 procent van de advocaten, na de dood op Wiersum, een kroongetuige zouden verdedigen. Een vijfde van de strafrechtadvocaten is principieel tegen het gebruik van kroongetuigen. "Een kroongetuige is een zware crimineel, verklikker en rasopportunist. Ik heb geen enkele behoefte om dat soort types nog eens te helpen ook’, aldus een advocaat in het onderzoek.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore