Koers naar Brazilië

Klimaattop Chili afgelast, activisten zeilen toch door naar Zuid-Amerika

31 oktober 2019 16:14 Aangepast: 07 november 2019 15:09
De Regina Maris bij vertrek in Amsterdam, begin oktober. Beeld © Sail to the COP

Een zeilboot met jonge klimaatactivisten, onder wie 11 Nederlanders, was al bijna een maand onderweg naar de klimaattop in Chili, maar die is gisteren afgelast. Een grote domper voor de zeilers, maar toch zetten ze door. "Iedereen wil en kan verder, dus we vertrekken vanmiddag naar Belém, Brazilië."

De groep van 36 klimaatactivisten vertrok op 2 oktober met de zeilboot Regina Maris vanuit Amsterdam met als bestemming de klimaattop in Chili. De jongeren wilden met hun zeiltocht aandacht vragen voor voor eerlijk en duurzaam reizen.

Afgelast

De president van Chili heeft gisteren gezegd dat de internationale klimaatconferentie in december niet in Chili zal worden gehouden. Reden voor het besluit is de grote onrust in het land door de aanhoudende protesten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Klimaattop Chili afgelast door protesten

Chili is al weken in de ban van massale demonstraties en rellen. Wat begon met een protest tegen duurdere metrokaartjes, is uitgegroeid tot een nationale roep om structurele hervormingen.

In het welvarendste land van het continent is de onvrede onder de bevolking enorm. Dagelijks gaan duizenden mensen de straat op om te demonstreren.

Rellen in Chili: plunderingen en bussen in brand gestoken

Beelden van eerder deze maand. Toen ging het goed mis in Santiago, de hoofdstad van Chili.

De conferentie van de VN over klimaatverandering zou van 2 tot 13 december plaatsvinden in Chili. De Regina Maris was al een flink eind op weg toen de jongeren het slechte nieuws hoorden. "We liggen bij Cabo Verde en kregen gisteren ineens appjes van onze contactpersonen in Chili, die de toespraak van de president live zaten te kijken", vertelt de Nederlandse Lena Hartog (27).

Verdrietig

"Eerst dachten we: dit is fake nieuws. Toen bleek dat het echt was, kwam die klap wel even aan. Mensen waren echt verdrietig. We hebben hebben hier al zeker een jaar naartoe geleefd, dan is het wel zuur als het wordt afgelast", vertelt ze. "Maar de situatie in Chili is natuurlijk bizar op dit moment, dus we snappen wel dat het niet doorgaat." 

Waarom is Chili niet veilig?

Chili is het rijkste land van Zuid-Amerika, maar de verschillen tussen arm en rijk zijn groot. Een modaal Chileens gezin leeft omgerekend van een paar honderd euro per maand. Doordat door de regering alles geprivatiseerd is, zijn de kosten voor zorg en onderwijs gestegen, waardoor de arme gezinnen kwaad zijn. Ze gaan nu massaal de straat op om te demonstreren tegen de regering.

'Doel blijft overeind' 

Vandaag, een dag later, is de stemming aan boord van de Regina Maris 'onverwachts toch best wel goed'. Na overleg hebben de jongeren besloten tóch door te zeilen naar Zuid-Amerika. "We vertrekken vanmiddag, het is ongeveer tien of elf dagen zeilen naar Belém." 

De komende tijd wordt duidelijk waar de klimaatconferentie alsnog gehouden wordt. "We hebben gekeken wat op dit moment belangrijk is, en dat is de impact van ons project vergroten. We willen de reisindustrie verduurzamen en eerlijker maken. Dat doel blijft overeind, of de klimaattop nu in Chili is of ergens anders." 

Zowel Costa Rica als Bonn wordt genoemd als mogelijke alternatieve locatie voor de klimaattop. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Chili is 'eindelijk wakker’: waarom is het crisis in het rijkste land van Zuid-Amerika?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore