'Lek als een mandje'

Tweede Kamer eist veilig elektronisch stemmen tellen bij verkiezingen 2021

31 oktober 2019 15:52 Aangepast: 31 oktober 2019 18:01
Stemmen tellen in Den Haag (archieffoto). Beeld © ANP

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 moeten de stemmen elektronisch worden geteld met nieuwe software. Dat eist de Tweede Kamer van minister Ollongren (Binnenlandse Zaken).

De vernieuwing van de software is noodzakelijk omdat de huidige apparatuur 'zo lek is als een mandje', zegt CDA-Tweede Kamerlid Van der Molen. Hij verwijst daarbij naar onderzoek van RTL Nieuws

Daaruit bleek al in 2017 dat de apparatuur waarop de (met de hand getelde) verkiezingsuitslag wordt ingevuld makkelijk gehackt kan worden. Vervolgens werd nieuwe beveiligingssoftware geïnstalleerd. Bij de Provinciale Statenverkiezingen eerder dit jaar bleek de apparatuur echter nog steeds ondeugdelijk. Hackers zouden de uitslag kunnen veranderen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Met potlood stemmen onveilig: verkiezingsuitslag eenvoudig te hacken

Onthutst

De Tweede Kamer reageerde destijds onthutst. Ollongren beloofde dat bij de verkiezingen in 2021 nieuwe veilige software geïnstalleerd zou zijn. Maar in haar begroting, die ze op Prinsjesdag indiende, krabbelt ze terug.

Ze schrijft dat de aanbesteding voor de nieuwe spullen niet op tijd heeft plaatsgevonden. Daardoor is het nieuwe digitale hulpmiddel niet gereed voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2021.

Tempo

"Onaanvaardbaar", zegt Van der Molen. "De minister moet extra tempo maken. We moeten ophouden met software steeds aan te vullen, er moet een nieuw systeem komen en snel. Het is van heel groot belang dat niemand van buiten bij de opgetelde stemmen kan."

Van der Molen heeft voor zijn eis de steun van een grote meerderheid in de Tweede Kamer gekregen. En dus zal de minister volgens hem luisteren en actie ondernemen. "De minister heeft echt wel in haar oren geknoopt dat het afgelopen moet zijn met haar gedraal."

Veiligheid

Volgens hem doet Ollongren veel te moeilijk over de noodzakelijke aanbesteding die vooraf gaat aan het kopen van de nieuwe apparatuur. "Ze hoeft alleen maar aan een paar bedrijven voorstellen te vragen hoe die de veiligheid kunnen garanderen. En je gaat alleen maar in zee met een bedrijf dat dat garandeert."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo werkt het softwaresysteem dat onze stemmen telt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore