Ga naar de inhoud
Honden ernstig gewond

Baasjes krijgen cel en taakstraffen voor organiseren hondengevechten

archieffoto Beeld © iStock

Vier hondeneigenaren uit de provincie Utrecht hebben cel- en taakstraffen gekregen voor onder meer het organiseren van hondengevechten. Bij de gevechten raakten de dieren ernstig gewond. Daarnaast moest de politie zestien honden in laten slapen, omdat ze zo agressief waren.

Het gaat om drie mannen en een vrouw uit Amersfoort, Soest en Zeist die meerdere hondengevechten hebben georganiseerd. Daarbij waren minimaal veertien honden aanwezig, die allemaal gewond raakten. De rechtbank vindt het schrijnend om te zien hoeveel verschrikkelijk leed de dieren is aangedaan.

Verdiend geld teruggeven

Batikan Y. was hoofdverdachte in de zaak, hij moet vijf maanden de cel in. Zijn vriendin Stephanie B. krijgt een taakstraf opgelegd van 240 uur. De broer van Batikan, Dogucan Y., heeft een taakstraf van 220 uur gekregen.

Ook moet hij 12.360 euro betalen, omdat dat volgens de rechter geld is wat hij heeft verdiend aan het fokken van vechthonden. Alle drie hebben ze een voorwaardelijke celstraf van drie maanden gekregen.

Bij hondeneigenaar Cornelis van der W. werd thuis ook een hondengevecht gehouden. Hij krijgt 60 uur taakstraf opgelegd en veertien dagen voorwaardelijk. Alle eigenaren mogen drie jaar lang geen honden houden. De honden die ze nog hadden, moeten ze inleveren.

Duistere
Lees ook
Duistere wereld van hondengevechten: 'Organisatoren kunnen gewoon huisvrouwen zijn'

Unieke zaak

Het is de eerste keer dat de rechtbank personen voor een dergelijk feit heeft veroordeeld; nooit eerder stonden mensen hiervoor terecht. Eerder gaven de verdachten al toe dat ze hun honden hadden laten meedoen aan gevechten, maar ze ontkenden zo'n gevecht ook georganiseerd te hebben.

De politie kwam de verdachten in 2016 al op het spoor nadat een wijkagent een usb-stick in zijn postvak had gevonden. Daarop stond de eerste anonieme tip in deze zaak, zo bleek. Op de stick waren videobeelden te zien van een hondengevecht. Later in het jaar volgde er nog een anonieme tip, waarbij werd aangegeven dat er regelmatig hondengevechten werden georganiseerd in Amersfoort.

Bloederige videobeelden

De minimale inzet zou 500 euro zijn, de maximale inzet 3000 euro. Hierna startte de politie een groot onderzoek en na het zien van verschillende 'bloederige videobeelden' en het lezen van vele appgesprekken was er dit jaar genoeg bewijs voor een zaak. 

Verdachten
Lees ook
Verdachten hondengevechten hebben spijt: 'Het was zielig voor de honden'

Spijt

De baasjes van de honden gaven eerder al aan 'spijt te hebben' van hun daden. Ze gaven niet aan te weten waarom ze meededen aan de gevechten. "Ik kan het gewoon niet uitleggen", zei B.

Y. vulde aan: "Ik las er veel over en ik was er nieuwsgierig naar. Achteraf heb ik mijzelf zo vaak gevraagd waarom ik het nou deed, ik weet het niet. Daarom ben ik blij dat we zijn opgepakt en dat misschien erger is voorkomen."