A7-blokkade

Blokkeerfriezen krijgen in hoger beroep lagere taakstraffen

31 oktober 2019 10:29 Aangepast: 31 oktober 2019 11:00
Jenny Douwes, 'boegbeeld' van de blokkeerfriezen. (archieffoto) Beeld © ANP

De vijftien zogenoemde blokkeerfriezen zijn ook in hoger beroep veroordeeld tot taakstraffen. Die vallen in alle gevallen lager uit dan de rechter eerder oplegde.

Alle verdachten krijgen 90 uur taakstraf. De vijftien waren betrokken bij de A7-blokkade bij Joure in 2017. Door de blokkade werd een geoorloofde betoging door anti-zwartepietdemonstranten verhinderd en de verkeersveiligheid in gevaar gebracht, vindt ook het gerechtshof.

Collectieve actie

Alle verdachten krijgen dezelfde straf omdat zij zich gezamenlijk aan dezelfde overtreding hebben schuldig gemaakt. Volgens het hof was het blokkeren van de A7 een collectieve actie. "Alle deelnemers hadden hetzelfde doel", oordeelt de rechter.

De straf valt lager uit mede omdat er geen ernstige ongelukken zijn gebeurd en het een incident betreft, vindt het hof. Na de uitspraak klonk er applaus. De betrokken blokkeerfriezen kregen vorig jaar bij de rechtbank taakstraffen tussen de 120 en 240 uur.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Ton opgehaald voor 'blokkeerfriezen', schenkingen van wel 1500 euro

Boegbeeld Douwes

Het OM had in hoger beroep geëist dat 'boegbeeld' Jenny Douwes 240 uur taakstraf en drie maanden voorwaardelijke celstraf zou krijgen. De rechtbank kwam eerder tot 240 uur en een maand voorwaardelijke celstraf. Zij wordt onder meer verdacht van opruiing.

Zo had Douwes een Facebook-evenement aangemaakt waarin werd opgeroepen tot de actie en speelde zij een coördinerende rol, aldus het OM.

Intimiderende motorrijder

Een motorrijder die de bussen afsneed, hoorde ook 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden tegen zich eisen. Hij zou een van de meest intimiderende blokkeerfriezen zijn geweest. Tegen de dertien anderen waren taakstraffen van 120 tot 150 uur geëist.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

'Blokkeerfries' is het woord van het jaar 2018

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore