Koud!

Krabben in Nederland, eerste officiële vorstdag een feit

31 oktober 2019 08:09 Aangepast: 31 oktober 2019 08:12
In bijna heel Nederland moest er vanochtend gekrabd worden. Beeld © ANP

In De Bilt daalde het kwik vanochtend naar een halve graden onder nul. De eerste officiële vorstdag na de zomer is daarmee een feit. Maar de schaatsen kunnen nog niet uit het vet, vertelt meteoroloog van Buienradar William Huizinga.

Ook al vroor het de afgelopen dagen op sommige plekken al in Nederland, voor een landelijke vorstdag moet het ook vriezen in De Bilt. En dat gebeurde vannacht voor het eerst na de zomer. "Vanochtend rond half acht was het -0,5 graden in De Bilt, daarmee is het echt een koude start van de donderdag", vertelt Huizinga.

"Maar op sommige andere plekken was het nog veel kouder. In Lelystad bijvoorbeeld, daar daalde het kwik naar -2,5 graden."

Bekijk hier de actuele temperatuur in Nederland

Huizinga gaat er dan ook vanuit dat er in bijna heel Nederland flink gekrabd moest worden vanochtend. "Misschien met uitzondering van de kop van Noord-Holland en in Zeeland, maar voor de rest denk ik dat alle autoruiten wel bevroren waren."

Stralend zonnige dag

Voor de mensen die dat verschrikkelijk vinden, heeft Huizinga goed nieuws: het is ook gelijk weer afgelopen met de nachtvorst. "Sowieso stijgen de temperaturen in de loop van de ochtend naar 4 graden en komt het gemiddelde vandaag uit op 9 graden. Het wordt een stralend zonnige dag, echt heerlijk herfstweer."

"Dan komt in de loop van de nacht bewolking vanuit het zuidwesten binnen en zal het daarom niet meer gaan vriezen vannacht. Het gaat morgen ook regenen, het wordt echt grijs weer, maar de temperaturen lopen daarmee wel op naar ongeveer 13 graden."

Dit weekend 15 graden

Zaterdag wordt het nog warmer: het kwik zal dan oplopen naar zo'n vijftien graden. "Heerlijk zacht weer, maar wel met stevige wind en regen. Ach, het hoort allemaal bij de tijd van het jaar."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore