Altijd bereikbaar

'Bij al het nieuws over seksueel misbruik verwijzen naar hulplijn'

31 oktober 2019 07:57 Aangepast: 31 oktober 2019 08:04
Beeld © Getty

Onder berichten over seksueel misbruik moet standaard een verwijzing komen naar een hulplijn, zoals nu al gebeurt bij artikelen over zelfmoord.

Daarvoor pleiten Bertho Nieboer, gynaecoloog van het Radboud UMC, en Iva Bicanic, hoofd van het Centrum Seksueel Geweld.

Ernstig ontregeld

Volgens Bicanic raken slachtoffers ernstig ontregeld door berichten in de media over seksueel geweld. "We weten dat vrouwen zich tijdens de piek van de MeToo-berichtgeving van het leven hebben beroofd", zegt Bicanic in de Volkskrant.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Oncoloog weg om #MeToo: 'Ik had het nooit zover moeten laten komen'

"De berichten waren zo talrijk en zo indringend dat ze niet meer te vermijden waren." Ze zegt destijds door ten minste twee families geïnformeerd te zijn over suïcides om deze reden.

'Ben je verkracht, bel 118'

Volgens Bicanic zou het goed zijn om voor zedendelicten één nationaal telefoonnummer te openen, met als boodschap: 'Ben je verkracht, bel 118'. Het nummer zou 24 uur per dag bereikbaar moeten zijn, net als nu het geval is bij de lijn van 113 Zelfmoordpreventie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Slachtoffer van seksueel misbruik in jeugdzorg klaagt staat aan

"Als je ziet hoe vaak misbruik voorkomt in de samenleving, dan weet je hoe groot dit probleem is", zegt gynaecoloog Nieboer. "In de spreekkamer zien wij daar dagelijks de lichamelijke en psychische gevolgen van."

Heb jij te maken gehad met seksueel misbruik en zoek je hulp? Schakel de hulplijn in van het Centrum Seksueel Geweld. Bel 0800-0188

Stikstof Videoland

Documentaire Boze Boeren

Op Videoland is nu de documentaire Boze Boeren te zien. Veel maatregelen rondom de stikstofnorm hebben impact op boeren. Wij volgen boer Rens, die zijn brood verdient met de boerderij. En astmapatiënt Charissa, wiens ziekte verergert door de afnemende luchtkwaliteit. Twee verschillende levens, maar ze hebben toch wat gemeen: hun toekomst wordt bepaald door het stikstofbeleid.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore