Woningbouw vlottrekken

'Snel lagere maximumsnelheid als oplossing voor stikstofimpasse'

31 oktober 2019 04:19 Aangepast: 31 oktober 2019 08:26
De lagere maximumsnelheid op snelwegen en provinciale wegen moet de stikstofimpasse oplossen. Beeld © ANP

Het kabinet wil de maximumsnelheid op wegen met spoed verlagen om de woningbouw binnen een paar weken weer vlot te kunnen trekken.

Dat schrijft het AD op basis van Haagse bronnen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister Schouten: 'Woningbouw zo snel mogelijk weer vlottrekken'

'Dit land gaat niet op slot'

Tijdens de demonstraties van de bouwers op het Malieveld in Den Haag, lieten politici gisteren al weten hard te werken aan oplossingen voor de stikstofimpasse.

"Dit land gaat niet op slot", zei minister Schouten van Landbouw. Minister Wiebes van Economische zaken voegde daaraan toe: "Wij gaan hier geen economische crisis veroorzaken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oplossing in stikstofdebat is nog ver te zoeken

Stikstofuitstoot terugdringen

Het was echter nog onduidelijk aan wat voor oplossingen de politici precies denken. Om weer ruimte te creëren voor de woningbouw, moet de stikstofuitstoot namelijk ergens anders worden teruggedrongen.

Gedacht wordt aan maatregelen in de landbouw, de industrie of het verkeer. Het kabinet liet gisteren weten al die mogelijkheden momenteel door te rekenen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bouw smeekt kabinet om tijdelijke aanpassing stikstofnormen

'Met spoed' naar maximumsnelheid kijken

Volgens het AD heeft een verlaging van de maximumsnelheid op snelwegen en provinciale wegen nu het snelst effect. Eerder zei het kabinet pas begin volgend jaar een besluit te kunnen nemen, maar volgens de krant wordt er nu 'met spoed' gekeken naar een oplossing.

Een andere mogelijkheid om de stikstofuitstoot terug te brengen, het uitkopen van boeren, zou veel meer tijd in beslag nemen. 

Crisis in de bouw: nauwelijks werk, personeel op straat

Het is crisis in de bouw. Door strenge milieuregels rondom stikstof en PFAS liggen duizenden projecten stil. Dat merkt ook deze ondernemer met een funderingsbedrijf.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore