Ga naar de inhoud
Zorg duurt ook langer

5000 meer jongeren in jeugdzorg dan vorig jaar

Beeld © ANP

Er zijn dit jaar al 5000 jongeren meer die jeugdzorg nodig hebben dan vorig jaar. En niet alleen stijgt het aantal jongeren in de jeugdzorg, maar de zorg die ze nodig hebben duurt ook steeds langer.

Dat meldt het Centraal Bureau Statistiek (CBS). Het aantal jongeren in Nederland dat jeugdzorg nodig heeft, is inmiddels gestegen tot 366.000.

Schreeuwend
Lees ook:
Schreeuwend tekort aan pleeggezinnen: 700 kinderen in de wachtkamer

Langer zorg nodig

Het duurt ook steeds langer voordat jongeren weer zonder jeugdzorg kunnen. Was de gemiddelde lengte van jeugdzorg in 2015 nog 233 dagen, inmiddels is dat opgelopen tot 346 dagen.

Vooral in het noordoosten van Nederland en het midden van Limburg wordt veel gebruik gemaakt van jeugdzorg. 13 procent van de jongeren tot 18 jaar krijgt daar hulp.

Wat is jeugdzorg

Jeugdzorg is een verzamelnaam voor jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering. Het wordt gegeven aan jongeren met psychische of gedragsproblemen en kan door de rechter worden opgelegd. De verantwoordelijkheid voor jeugdzorg ligt sinds 2015 bij gemeenten.

Jeugdzorg onder vuur

Gisteren werd duidelijk dat er een schreeuwend tekort aan pleeggezinnen is. De jeugdzorg ligt al langer onder vuur. Zo zouden ouders te lang op hulp moeten wachten, draait een kwart van de instellingen verlies en is de werkdruk voor medewerkers nog altijd veel te hoog.

Kwart
Lees ook:
Kwart jeugdzorginstellingen draait met verlies
Kinderrechters
Lees ook:
Kinderrechters luiden noodklok: kinderen in gevaar door gebrek jeugdzorgwerkers