Ga naar de inhoud
Heftige tegenreacties

Kick Out Zwarte Piet: 'Demonstraties in twaalf steden tegen Zwarte Piet'

Jerry Afriyie van Kick Out Zwarte Piet bij een actie tijdens de intocht in Eindhoven. Beeld © ANP

De actiegroep Kick Out Zwarte Piet maakt plannen om in november in twaalf verschillende steden te protesteren tegen Zwarte Piet. Intussen werd er gisteravond bij het gemeentehuis in Deventer juist geprotesteerd vóór Zwarte Piet.

De actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) heeft gisteravond in het NRC laten weten weer demonstraties tegen Zwarte Piet voor te bereiden.

Ministerie
Lees ook:
Ministerie organiseert bijeenkomst over spanningen rond Zwarte Piet

Feest zonder Zwarte Piet

Topman Jerry Afriyie wil de straat op in plaatsen waar 'geen of een onduidelijke verandering plaatsvindt naar een feest zonder Zwarte Piet'.

De actiegroep wil protesteren bij de lokale sinterklaasintochten in Hoorn, Alkmaar, Heerhugowaard, Leeuwarden, Eindhoven, Groningen, Den Haag, Den Bosch, Dordrecht, Almere, Nijmegen en Willemstad (Curaçao).

De actiegroep KOZP protesteerde de afgelopen jaren ook in veel gemeenten, wat leidde tot heftige tegenreacties.

Alleen
Lees ook:
Alleen roetveegpieten tijdens landelijke intocht en Sinterklaasjournaal

Ook protesten vóór Zwarte Piet

Er werd vanavond ook geprotesteerd vóór Zwarte Piet. Volgens RTV Oost stonden vanavond bij het gemeentehuis in Deventer honderden demonstranten. Zij vinden dat 'Zwarte Piet gewoon zwart moet blijven'.

De demonstraties in Deventer kwamen op gang nadat de gemeente bekendmaakte dat bij de lokale intocht ten minste een op de drie pieten een roetveegpiet moet zijn. Die roetveegpieten zijn niet volledig zwart. De gemeente wilde geen subsidie verlenen als er niet genoeg roetveegpieten aanwezig zouden zijn.

Na felle kritiek op dat idee, trok de gemeente dat besluit echter in. Er wordt nu wel voor gezorgd dat er genoeg 'alternatieve pieten' bij de intocht zijn, maar wat dat precies betekent wil de gemeente volgens RTV Oost niet zeggen. 

'Blokkeerfries'
Lees ook:
'Blokkeerfries' is het woord van het jaar 2018

Hoger beroep 'blokkeerfriezen'

De KOZP kwam in 2017 in het nieuws, toen ze in Dokkum de straat op wilden gaan. Onderweg stuitten ze op de A7 bij Joure op 'blokkeerfriezen' die de demonstratie wilden tegenhouden.

Die blokkeerfriezen werd vorig jaar door de rechtbank een taakstraf opgelegd. Het Openbaar Ministerie (OM) vond dat ze de demonstratie niet hadden mogen verhinderen. Ook zouden ze de verkeersveiligheid in gevaar hebben gebracht.

Meerdere blokkeerfriezen gingen tegen die uitspraak in hoger beroep. Zij horen vandaag of ze in hoger beroep veroordeeld worden.

Vorig jaar leiden demonstraties tot heftige tegenreacties

01:52