Captagon

Celstraf geëist voor smokkelen peppillen voor jihadi's

30 oktober 2019 18:24
De pillen zijn populair in het Midden-Oosten. Beeld © AFP

Het Openbaar Ministerie wil dat een 47-jarige Syriër 7,5 jaar de cel in gaat voor zijn poging om ruim 500 kilo Captagon-pillen naar het Midden-Oosten te smokkelen. Captagon-pillen worden veel gebruikt door jihadstrijders in de Syrische burgeroorlog als pepmiddel.

De pillen zijn daarnaast ook populair in het uitgaanscircuit in het Midden-Oosten. Ze bestaan vooral uit amfetaminen en cafeïne en zorgen dat een gebruiker lang alert en wakker kan blijven.

In Nederland worden ze nauwelijks gebruikt. Wel werd er in 2017  hier een groot lab opgerold. De tienduizenden pillen die toen in Brunssum werden gevonden, waren waarschijnlijk bedoeld voor jihadisten, bleek uit het logo dat in de pillen was geslagen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lab voor 'terreurdrugs' opgerold in Limburg

Verstopt in graafmachine

De pillen waren verstopt in het contragewicht van een graafmachine, die in het Brabantse Berlicum klaar stond om naar Saoedi-Arabië verscheept te worden. De waarde van de pillen bedraagt zo'n 20 miljoen euro.

Het OM  beschouwt de Syriër 'op zijn minst' als een belangrijke uitvoerder van de smokkel en eist daarom een lange celstraf.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore