Ga naar de inhoud
'Onacceptabel'

Onderzoek toont aan: veel discriminatie op Utrechtse woningmarkt

Een huis in Utrecht is verkocht. Beeld © ANP

Op de Utrechtse particuliere woningmarkt wordt flink gediscrimineerd op basis van afkomst en seksuele geaardheid. Dat meldt de gemeente vandaag naar aanleiding van een nieuw onderzoek.

"Wij zijn geschrokken van deze uitkomsten en nemen dit hoog op. Discriminatie is onacceptabel", zegt wethouder Kees Diepeveen. De gemeente wil in gesprek met brancheorganisaties en kijken wat er mogelijk is op het gebied van controleren en beboeten. 

Aanleiding is een onderzoek in opdracht van de gemeente Utrecht. Hieruit blijkt onder andere dat ruim 80 procent van de onderzochte makelaars ingaat op een verzoek om niet te verhuren aan homoseksuele stellen of mensen met een niet-westerse achtergrond. De reacties varieerden van 'Dat zouden wij kunnen doen voor u' tot 'Wij verhuren standaard niet aan bepaalde groepen'. 
 

Agent
Lees ook:
Agent verbaasd over Twitter-blokkeerder: 'Ik kijk toch ook niet hoe jij heet?'

Ook reageerden de onderzoekers op 110 woningen als fictieve potentiële huurders Abdel El Amrani en als Stef de Vries, en als Daan en Julia en Max en Thijs. Zowel bij de niet-westerse man als bij het homoseksuele stel bleek dat ze ongelijk behandeld worden. Bij de niet-westerse naam gebeurde dit in 13,5 procent van de gevallen, bij het stel ging het om 10,9 procent van de gevallen. 

Beide groepen hebben volgens de onderzoekers 'significant minder kans op het verkrijgen van een uitnodiging voor een bezichtiging'. Ze zijn dan ook duidelijk in hun conclusie: "Het is wenselijk om actief beleid te gaan voeren om discriminatie op de woningmarkt in te perken." De gemeente Utrecht gaat de mogelijkheden daarvoor onderzoeken.