Ga naar de inhoud
Fataal ongeluk

Roels zoon is dood, de agent die hem aanreed staat nu tóch voor de rechter

Harm overleed in 2016 nadat hij was aangereden door een politiebusje. Beeld © Eigen foto

Het Openbaar Ministerie wilde de agent die Harm Wimmenhove (34) doodreed aanvankelijk niet vervolgen, maar vandaag staat hij toch voor de rechter. De agent was in 2016 in Amsterdam met zijn politiebusje met spoed op weg naar een melding, toen Harm op zijn fiets de straat overstak.

"Dat een rechter zich hierover gaat buigen, is al grote winst", zegt vader Roel Wimmenhove tegen RTL Nieuws.

Hij zal tijdens de rechtszaak met zijn vrouw het woord krijgen om te vertellen wat de fatale aanrijding met hen heeft gedaan. "We hebben deze week op papier gezet wat we willen zeggen. Toen we dat deden, zaten we weer met tranen in onze ogen. De rechtszaak wordt heftig. Voor ons, maar ook voor de agent die dit niet heeft gewild. Dat houd je telkens in je achterhoofd." 

Gaspedaal

Het dodelijke ongeluk gebeurde op 13 september 2016, even na middernacht. De politie kreeg een melding van mogelijke insluipers in een pand aan het Damrak waar de Primark werd gebouwd. De agent werd opgeroepen en moest nog een stuk rijden. Hij besloot het gaspedaal in te trappen. Harm fietste op dat moment naar huis na een avond met vrienden. Bij de Nassaukade stak hij de weg over.

Harm
Lees ook:
Harm stierf na aanrijding politiebus: 'Agent moet weten dat hij fout zat'

De agent reed 85 kilometer per uur, zonder zwaailicht en sirene. Hij probeerde nog te remmen, maar kon Harm niet meer ontwijken. Harm overleed later in het ziekenhuis. 

Geen inlevingsvermogen

Na het ongeval beoordeelde het Openbaar Ministerie of het ongeluk voor de rechter moest komen. De ouders van Harm werden door de officier van justitie uitgenodigd. Maar het gesprek dat volgde, was verbijsterend voor Roel en zijn vrouw. "Die man had geen enkel empathisch vermogen. Hij zette Harm neer als een 'halve zool' die zonder licht zomaar is overgestoken en deelde mee dat hij er geen zaak van ging maken." Ze lieten het er niet bij zitten.

Toch was het geen makkelijke keuze om het OM via een artikel 12-procedure te dwingen de agent alsnog te vervolgen. "We hebben diep nagedacht of we het moesten doen. We wisten dat het een langdurig proces zou worden waarbij we opnieuw zouden worden geconfronteerd met het ongeval. Zoiets laat je niet koud, dat doet veel met je."

Recht gesproken

Maar hun overtuiging is sterk: ze willen dat er recht wordt gesproken en dat de agent wordt veroordeeld.

Ze zetten de procedure in gang en kregen gelijk van het gerechtshof. Het OM werd gedwongen er toch een zaak van te maken, waardoor de agent nu toch terechtstaat. "Hoe verdrietig ook, en we krijgen Harm er niet mee terug. Maar het zou niet rechtvaardig voelen als de agent zich niet zou hoeven te verantwoorden."

Ongelukken met hulpdiensten

  • 2014: 76 ongelukken met brandweer-, ambulance- en politievoertuigen, waarvan één dodelijk ongeluk
  • 2015: 31 ongelukken
  • 2016: 68 ongelukken, waarvan één dodelijk ongeluk
  • 2017: 80 ongelukken

Dat betekent zeker niet dat Roel hoopt dat de agent een celstraf krijgt. "Daar gaat dit niet om. Hij heeft het niet met opzet gedaan. Maar het is wel gebeurd. Hij zal misschien een taakstraf krijgen en dat is goed."

Waarschuwing politie

Belangrijker vindt Roel de waarschuwing die deze rechtszaak voor de politie moet zijn. "Ik hoop dat ze bij de politie gaan beseffen dat ze hun agenten beter moeten instrueren. Dat ze niet zomaar zonder zwaailichten of sirene het gas erop kunnen zetten als het rustig op de weg lijkt. Want als de agent wel een zwaailicht had gebruikt, was onze zoon niet overgestoken."