Rechter bezocht boerderij

Beide verdachten zaak Ruinerwold 90 dagen langer vast

30 oktober 2019 16:07 Aangepast: 30 oktober 2019 16:07
De rechtbank kijkt zelf in de afgesloten ruimtes in de boerderij Beeld © CAMJO media

Verdachten Gerrit Jan van D. en Josef B. blijven 90 dagen langer vastzitten. Dat heeft de rechtbank Noord-Nederland besloten. Daarnaast heeft de rechter vandaag een kijkje genomen in de afgesloten ruimtes van de boerderij waar ruim twee weken geleden Gerrit Jan van D. met vijf jongvolwassenen werd aangetroffen.

Hoewel door een forensische politieteam de dagen na de vondst veel video-opnames en foto's zijn gemaakt van de woning en de ruimtes, wilden de rechters de situatie graag met eigen ogen zien. 

Verlenging

De rechtbank heeft nu dus besloten om zowel Gerrit Jan van D. als Josef B. 90 dagen langer vast te houden. Van D. wordt verdacht van wederrechtelijke vrijheidsberoving. Hij mag geen contact hebben met de jongvolwassenen die zijn gevonden. 

Vanochtend werd overlegd of Gerrit Jan van D. langer in de gevangenis moet blijven. Dat overleg vond plaats met de raadkamer van de rechtbank. De advocaat van Van D. was verhinderd en liet zich vertegenwoordigen door twee kantoorgenoten. Deze advocaten wilden na afloop van de besloten zitting niets zeggen, meldt het Dagblad van het Noorden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vader Ruinerwold mag geen contact met kinderen: 'Zij zijn cruciaal in het onderzoek'

Onduidelijkheid

Er heerst nog heel veel onduidelijkheid over de Ruinerwold-zaak. Volgens de politie staat geen van de gezinsleden ingeschreven in de basisadministratie. De leden van het gezin zeggen dat ze sinds 2010 in het huis wonen. 

Van D. zegt zelf dat hij de vader is van de zes jongvolwassenen met wie hij in de boerderij jarenlang een geïsoleerd leven leidde. Of ze echt familie van elkaar zijn, moet een DNA-test uitwijzen.  

 

Breed onderzoek

"Wij doen een breed onderzoek naar de relatie tussen de betrokkenen", zei een woordvoerder van het OM eerder tegen RTL Nieuws. "Ze zeggen dat zij familie zijn van elkaar."

De familie is al eerder onderzocht door een arts en lijkt fysiek gezond. Volgens de politie is er, sinds de jongeren zijn gevonden, veel zorg en aandacht voor hen.

Medeverdachte 

Van D.'s zakenpartner en medeverdachte Josef B. (58) werd ook vandaag voorgeleid aan de rechtbank. B. werd gearresteerd nadat hij had geprobeerd te voorkomen dat agenten de boerderij in Ruinerwold binnen zouden gaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore