Populaire gebieden

Wintersport steeds duurder: 'Ik vind de prijzen schrikbarend'

30 oktober 2019 12:58 Aangepast: 30 oktober 2019 16:04
Archiefbeeld: Een vader met zijn twee zoons op wintersport. Beeld © Getty

Was je van plan dit jaar op skivakantie te gaan? Dan is de kans groot dat je meer betaalt dan voorheen, want wintersport wordt steeds duurder. Althans: in de populaire gebieden.

Dat heeft te maken met uitbreiding, vertelt Arjen de Graaf van de Nederlandse Ski Vereniging. "Skigebieden worden groter, er komen nieuwe skiliften, betere accommodaties en steeds meer 4-sterrenhotels. Dat moet ergens worden terugverdiend."

Schoolvakantie

Zo steeg de prijs van skipassen in de afgelopen jaren met zo'n 4 procent per jaar, zegt De Graaf.

Ook niet onbelangrijk: de schoolvakanties in Duitsland, Frankrijk, België, Italië en Nederland vallen dit jaar in dezelfde periode, zegt De Graaf. "Dat heeft een prijsopdrijvend effect. Als je gebonden bent aan het hoogseizoen is het moeilijk een goedkopere accommodatie te vinden." Een skivakantie is dan al gauw 1500 euro of duurder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Flinke vertragingen door groeiende files richting wintersport

Petra Kok van reisorganisatie TUI ziet niet dat de reizen die TUI aanbiedt duurder worden, maar: "Voor alle gebieden zien we dat mensen meer op de prijs letten. We verkopen meer skireizen inclusief skipas. Dan weten mensen vooraf beter wat ze gaan uitgeven en hebben ze meer zicht op de kosten." 

Niet alleen voor elite

Maar hoe denken wintersportliefhebbers er zelf over? Wintersport is schrikbarend duur geworden, zegt Lineke Pouw na een oproep van RTL Nieuws. "Passen, eten, drinken. Zonde, nu moet je heel erg hard gaan sparen om het op zo'n vakantie leuk te hebben." Jeroen van Kessel reageert: "Ik kan het al lang niet meer betalen."

Toch wordt wintersport volgens De Graaf niet alleen iets voor de elite. Ja, de grotere skigebieden zijn duur en de prijzen van skipassen kunnen daar oplopen tot 260 euro per week.

Alternatieven

Maar er zijn alternatieven. "Er ontstaat een tweedeling in de Alpen, er zijn ook goedkopere plekken." Ze zijn alleen moeilijker te vinden door gebrek aan marketing. 

Denk aan gebieden met een grootte van zo'n 30  kilometer en vijf skiliften. "Daar kan een skipas zo'n 100 euro goedkoper zijn. En in zo'n gebied kun je als gezin een appartement vinden voor minder dan 800 euro per week."

Voorwaarde voor zo'n goedkopere wintersportvakantie is wel dat je concessies moet willen doen. "Je moet dan geen skilift willen met zes stoeltjes en een verwarming." 

Zo duur als je zelf wilt

Dat merkt ook Jessica. Ze gaat al 40 jaar op wintersportvakantie, de laatste jaren naar Winterberg in Duitsland. "Je kunt het zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt", zegt ze. "Vooral de liftkaarten vinden wij duur. We kiezen soms voor halve dagkaarten en gaan 's morgens vroeg: dat spaart geld uit. En après-ski is duur, maar hoeft voor ons niet." 

Bovendien verblijft Jessica vaak in een particulier appartement, bij mensen thuis. "Je kookt daar zelf." Qua skikleding kun je merkkleding aanschaffen, maar volgens haar verkopen ook Aldi, Lidl en Decathlon prima skikleding. "Op Marktplaats heb je tweedehandsski's of -skischoenen. Dat is veel goedkoper dan huren." 

VIDEO: Dit moet je weten over winterbanden

Ga je met de auto op wintersportvakantie? Dan is de vraag: Heb je winterbanden eigenlijk wel nodig in Nederland en wat zijn de voordelen van die speciale banden?

De prijsstijging in de grote gebieden zet nog wel even door, denkt Ski Vereniging-directeur De Graaf. "De gebieden kunnen nog groeien in kwaliteit en dan gaan de prijzen ook omhoog." En wordt een wintersportvakantie nu echt te duur, dan deelt Casper Beentjes nog een ultieme tip op Facebook: "Ik ben skileraar geworden, op deze manier kan ik wel naar de sneeuw en kost het me geen geld."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van