20 jaar getreiterd

Verbijstering in Hippolytushoef om gepest Joods gezin: 'Hoe kan dit?'

30 oktober 2019 11:55 Aangepast: 30 oktober 2019 11:56
Wouter Schmidt voor zijn huis Beeld © Wouter Schmidt

20 jaar lang stenen door de ramen, hakenkruizen op de muren. 20 jaar lang wordt het Joodse gezin Schmidt uit Hippolytushoef geterroriseerd. Nu journalisten erover berichten, ontstaat er verbijstering onder de dorpelingen. Hoe kon dit gebeuren? Zo lang? "Dit is triest."

In Hippolytushoef, waar 5.000 mensen wonen, gebeurt eigenlijk nooit wat, zegt kapper Jacco tegen RTL Nieuws. Hij woont en werkt al jaren in het dorp, waar volgens hem een beetje het motto heerst van: doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. "Het is hier altijd rustig."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vader geterroriseerd Joods gezin: 'Dorp weet wie daders zijn, maar houdt zijn mond'

Geen vlieg kwaad

Toch vertelde het Joodse gezin Schmidt afgelopen week dat het al twintig jaar geterroriseerd wordt door een groep jongeren. Vader Wouter zegt talloze keren aangifte te hebben gedaan van hakenkruizen en scheldpartijen. Het hele kozijn van het huis is kapot nadat er een rotje door de brievenbus was gegooid. Daarna ging er een zware vuurwerkbom af.

Deze week trok Wouter aan de bel bij de gemeenteraad. "We zijn het zat." 

"Het is schandalig dat dit is gebeurd", zegt Jacco. "Alle gezinsleden zijn fatsoenlijke en sociale mensen die geen vlieg kwaad doen. Dit hebben ze niet verdiend." 

Verbijsterd

Hij is 'verbijsterd' dat het getreiter, dat volgens Wouter Schmidt van antisemitische aard is, al zo lang plaatsvindt. "Ik heb het zelf persoonlijk pas gehoord toen het vorige week via de media aan het licht kwam."

Wie er achter zitten, weet Jacco niet. "Geen idee." 

het huis is zwaar beschadigd. het huis is zwaar beschadigd.

Dit accepteren we niet

Hollands Kroon, de gemeente waar het dorp onder valt, zegt sinds vorige week te weten dat het gezin Schmidt wordt getreiterd. "Nu we ook weten dat dit al twintig jaar zou spelen, zoeken we uit hoe het kan dat we hier nooit eerder van hebben gehoord", zegt Noortje Slot, woordvoerder van de gemeente.

"Dat is namelijk wel opvallend, omdat het een relatief kleine gemeenschap is. Dus wij willen ook graag antwoord op de vraag: waarom komt dit nu pas naar buiten?" 

Nieuw

Burgemeester Rian van Dam laat weten dat ze het treitergedrag 'weerzinwekkend' vindt. "Dit zullen we nooit accepteren in onze gemeenschap. Iedereen kan en mag in Hollands Kroon wonen ongeacht geloof, kleur of ras." 

Daarnaast benadrukt de gemeente 'nog nooit eerder' met dergelijk treitergedrag te maken hebben gehad. "Dit is nieuw voor ons. En gelukkig maar."

Geen idee

Een inwoonster die liever anoniem wil blijven, zegt tegen RTL Nieuws dat heel veel mensen in het dorp totaal niet hebben beseft dat dit aan de hand was. "Het is een dorp, een hechte gemeenschap, maar ik woon bijvoorbeeld aan de andere kant van het dorp dan de familie Schmidt. Dus ik kom daar eigenlijk nooit in de buurt."

"Wat ik vooral hoor", vervolgt de vrouw, "is dat mensen het onbegrijpelijk vinden dat het al zo lang doorgaat. In een dorp wordt overal over geluld, maar hier dus kennelijk niet over. Zorgelijk."

Overal over gepraat

Maar nu het algemeen bekend is, spreekt niemand meer ergens anders over. Op Facebook spreken tientallen dorpelingen zich uit. 'Wat vreselijk', reageren mensen op de nieuwsberichten. En: 'Dat het al zo lang aan de gang is.' 

Peter den Broeder, voorzitter van het buurthuis in Hippolytushoef, vindt het 'te triest voor woorden'. "Twintig jaar zo worden behandeld, dat is niet gezond." Hij is wel blij te merken dat veel inwoners meeleven met het gezin.

"Ik begreep dat ze bij de plaatselijke bloemist hier extra vazen hebben gehaald. Zo veel bloemen hebben ze ontvangen als steun."

Naar het huis van het gezin werd een vuurwerkbom gegooid. Naar het huis van het gezin werd een vuurwerkbom gegooid.

Onrustig 

Ook Peter zegt dat hij nog nooit iets van de hetze heeft gehoord. "We zijn dit soort verhalen niet gewend hier. Het is een rustig dorp, normaal. Maar ik moet wel eerlijk zeggen dat het nu een beetje onrustig wordt... Mensen zijn boos en bezorgd." 

Wie de daders zijn, weet Peter niet. "Maar als ik zou weten wie het waren, dan had ik ze aangegeven. Meteen." 

Hoe nu verder?

De burgemeester heeft gesproken met het gezin. Samen met de politie zijn er maatregelen genomen 'zodat de familie zich snel weer veilig voelt'. Daarnaast gaat de gemeente extra jeugdwerkers inzetten voor de hangjongeren in het dorp.

"Daarmee suggereren we niet dat deze jongeren het treitergedrag op hun geweten hebben", benadrukt woordvoerder Noortje Slot. 

"Het is belangrijk dat we ​ons nu op de feiten richten. Een van de vragen die bij ons spelen, is: wat is de reden van het treitergedrag? Is het daadwerkelijk antisemitisme, zoals de familie het ervaart?" 

De politie bevestigde al eerder aan RTL Nieuws de aangiftes te hebben gekregen en onderzoek te doen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore