Oplossing stikstofcrisis

Minister Schouten: 'Woningbouw zo snel mogelijk weer vlottrekken'

30 oktober 2019 03:35 Aangepast: 30 oktober 2019 05:52
Minister Schouten wil dat bouwprojecten snel weer op gang komen. Beeld © ANP

Het kabinet werkt hard aan een oplossing voor de 'stikstofcrisis' die de woningbouw tot stilstand heeft gebracht. Minister Schouten heeft aan RTL Nieuws laten weten er alles aan te doen om zo snel mogelijk weer vergunningen voor bouwprojecten te gaan verlenen.

Minister Carola Schouten van Landbouw wil er met gerichte stikstofmaatregelen voor zorgen dat kleine en middelgrote woningbouwprojecten snel weer door kunnen gaan. "Dat is hard nodig, want met name in de bouw wordt de pijn gevoeld."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet kijkt naar plan voor bouwsector om milieuproblemen

De minister presenteert die beslissing op het moment dat de bouwsector zich opmaakt voor grootschalige protesten op het Malieveld in Den Haag. De sector protesteert daar vandaag tegen de strenge milieuregels.

Drempelwaarde voor stikstofuitstoot

"Het doel is om de woningbouw zo snel mogelijk weer vlot te trekken", vertelt Schouten. Zo wil het kabinet een drempelwaarde voor de stikstofuitstoot invoeren: kleine projecten die niet zoveel stikstof uitstoten, kunnen gemakkelijk weer een vergunning krijgen.

Maar ook voor middelgrote projecten moet het eenvoudiger worden om te blijven bouwen. "Er worden nu voor middelgrote projecten ook al wel weer vergunningen verleend, al komt daar nog veel rompslomp bij kijken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ABN: 'Bouw en vastgoedsector meest getroffen door stikstofcrisis'

Stikstofregels

Hoe kan het dat er nu ineens weer ruimte is, terwijl er vanwege de stikstofregels eerst helemaal geen vergunningen meer konden worden verleend?

Schouten: "De vergunningverlening heeft een tijd stilgelegd, omdat wij als kabinet maatregelen moesten nemen. Dat is inmiddels gebeurd. Als je bijvoorbeeld kunt bewijzen dat je geen stikstof laat neerslaan in een natuurgebied, dan kan het project gewoon doorgaan."

Stikstofuitstoot compenseren

Daarnaast moet het gemakkelijker worden om de stikstofuitstoot van bouwprojecten te compenseren. Het is nog onduidelijk wat voor maatregelen het kabinet daar precies voor in petto heeft. "We moeten nog een paar berekeningen maken en dat willen we graag goed en zorgvuldig doen."

Hoewel de maatregelen ervoor moeten zorgen dat de woningbouw 'snel' weer op gang komt, vergeet Schouten ook zeker de natuur niet. "We moeten de stikstofuitstoot wel compenseren om zo te zorgen dat de natuur herstelt. Daar neemt het kabinet dan ook maatregelen voor."

Wat die maatregelen precies zijn, is ook nog niet duidelijk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eerste bouwmachines voor protest aangekomen op Malieveld

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore