Ga naar de inhoud
'Milieubewuste narcose'

GroenLinks en ChristenUnie: 'Zorg moet minder CO2 uitstoten'

Archiefbeeld. Beeld © ANP

Ook de zorg moet een bijdrage leven aan het terugbrengen van de CO2-uitstoot. Dat vinden de ChristenUnie en GroenLinks. Zo zou een patiënt bijvoorbeeld op milieubewustere manier onder narcose moeten worden gebracht.

De twee partijen presenteren vandaag in de Tweede Kamer een plan om de CO2-uitstoot in de zorg terug te brengen. Dat doen ze tijdens de bespreking van de begroting van het ministerie van Volksgezondheid.

Lachgas
Lees ook:
Lachgas funest voor klimaat en milieu: '250 keer schadelijker dan CO2'

Narcose

Er zijn volgens GroenLinks en de ChristenUnie tal van manieren om de CO2-uitstoot in de zorg naar beneden te krijgen. Zo zou het desfluraan-gas dat gebruikt wordt om patiënten onder narcose te brengen, erg slecht zijn voor het milieu. "Dat gas houdt duizenden keren meer warmte vast in de atmosfeer dan CO2."

Er is volgens de partijen 'een veilig alternatief', dat veel beter is voor het milieu: narcose via een infuus.

Ventilatiesystemen

Ook de ventilatiesystemen die in de operatiekamers van ziekenhuizen 24 uur per dag draaien om de lucht er schoon te houden, mogen van GroenLinks en de ChristenUnie 's nachts wel eens worden uitgezet. Zo zou er alleen in het AMC in Amsterdam per jaar al 400.000 kilowattuur elektriciteit kunnen worden bespaard.   

Alles
Lees ook:
Alles moet duurzamer, dus ook je uitvaart