'Het liefst verhuizen'

Vader geterroriseerd Joods gezin: 'Dorp weet wie daders zijn, maar houdt zijn mond'

29 oktober 2019 22:53 Aangepast: 30 oktober 2019 14:25
Wouter Schmidt voor zijn huis Beeld © Wouter Schmidt

Al bijna twintig jaar wordt het Joodse gezin Schmidt uit Hippolytushoef geterroriseerd door een groep jongeren uit het dorp. Vanavond hield vader Wim een betoog voor de gemeenteraad. "Er is helemaal niets veranderd."

"Ik heb een betoog gehouden waarin ik geprobeerd heb mensen zich af te laten vragen: stel dat mij dit overkomt? Ik kreeg wel sympathieke reacties, maar ze vroegen ook wat ik van een andere viering van Bevrijdingsdag zou vinden. Ik snap wel dat het gerelateerd is aan elkaar, maar daar gaat het nu niet om."

Vader Wim Schmidt vertelde vorige week aan RTL Nieuws wat het gezin allemaal meemaakt. Het hele kozijn is kapot nadat er een rotje door de brievenbus was gegooid. Daarna ging er een zware vuurwerkbom af. Wim heeft talloze keren aangifte gedaan van hakenkruizen en scheldpartijen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vuurwerkbommen en hakenkruizen: joods gezin al bijna 20 jaar geterroriseerd

Sensatie

Schmidt zocht diverse media op en vertelde zijn verhaal. Zelfs nu het hele dorp weet dat het gezin geterroriseerd wordt, verandert er niets. "Ik heb van een paar mensen een bloemetje gekregen. Dat is fijn, maar dan lees ik in de krant dat na rondvraag in de buurt naar voren komt dat sommige buren het getreiter geen antisemitisme vinden, maar sensatie. Ik vraag me af wat er niet duidt op Jodenhaat in 'Ze zijn vergeten je te vergassen'."

Inmiddels gaan allerlei verhalen rond in het dorp. Over tipgeld, of dat de daders zijn gepakt, en dan weer niet. "Er zouden ooggetuigen zijn geweest, maar ik weet van niks. Er wordt vooral heel veel gekletst."

Naar het huis van het gezin werd een vuurwerkbom gegooid. Naar het huis van het gezin werd een vuurwerkbom gegooid.

Gedrag daders goedgepraat

Wat Schmidt het meest stoort, is de gemeenschap. "Als alle maatregelen worden getroffen; als het onderwijs verbetert en meer wordt verteld over de Tweede Wereldoorlog, als de daders worden gepakt, dan nog heb je een gemeenschap die dit antisemitisme heeft voortgebracht."

Volgens Schmidt zijn de daders jongeren uit de buurt in de leeftijd van 20 tot 30 jaar. Hij denkt dat de groep telkens van samenstelling wisselt. "Er zijn dertig mensen gehoord, dan moeten toch heel veel mensen in dit dorp ervan afweten? Waarom zeggen ouders niet: het was mijn kind? Dit gedrag wordt blijkbaar door families goedgepraat."

'Ik ben niet bevrijd'

Inmiddels heeft Schmidt een gesprek gehad met de wijkagent en met de burgemeester. "De burgemeester kwam behulpzaam over. We gaan verder praten over dit onderwerp."

Hoewel Schmidt het liefst wil dat het getreiter zo snel mogelijk opgelost wordt, wil hij nog liever verhuizen. "We hebben het dit jaar veel over de bevrijding, maar ik heb niet het gevoel dat ik bevrijd ben. Ik heb geen enkele reden om feest te vieren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore