Oplichters

Politie krijgt tientallen tips over 'bloedprikbende'

29 oktober 2019 21:25 Aangepast: 29 oktober 2019 21:25
Archieffoto Beeld © iStock

De politie heeft tientallen tips gekregen over oplichters die mensen geld afhandig maken met een verhaal over bloedprikken. Dat zegt de politie in het programma Opsporing Verzocht.

De bende probeert bij mensen binnen te komen met de smoes dat ze bloed komen prikken. Vervolgens zorgen ze dat ze de pinpasgegevens van hun slachtoffers krijgen en halen ze geld van hun rekening.

Verschillende plekken

Dit soort praktijken zijn de afgelopen tijd op verschillende plekken in het land voorgekomen. In Eindhoven, Utrecht, Delft, Ouderkerk aan de Amstel, Amsterdam en Goirle zijn slachtoffers naar de politie gestapt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie: 'Landelijk onderzoek naar bloedprikbende'

Onlangs gaf de politie beelden vrij van twee oplichters, die mogelijk deel uitmaken van een grotere groep mensen die in wisselende samenstellingen werken. De twee hadden zich binnengepraat bij een 90-jarige man in Eindhoven.

4000 euro

Met een vingerprik namen ze bloed bij hem af, waarna hij te horen kreeg dat zijn bloedwaarde niet goed was. De pil die hij daarvoor moest slikken, moest hij voor 1 euro kopen met zijn pinpas. Het nep-pinautomaat kopieerde zijn pasgegevens, waarna het duo 4000 euro van de rekening van het slachtoffer haalde.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie deelt beelden van twee 'bloedprikoplichters' uit Eindhoven

Deze babbeltruc gaat verder dan andere methoden, omdat 'de lichamelijke integriteit wordt aangetast', zegt de politie. Ze benadrukte in het tv-programma dat instanties die echt bloed komen prikken altijd van tevoren een afspraak maken. "Deze verpleegkundigen staan nooit plotseling voor uw deur."

RTL Nieuws/ ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore