Grote demonstratie

Eerste bouwmachines voor protest aangekomen op Malieveld

29 oktober 2019 20:57 Aangepast: 30 oktober 2019 04:46
De eerste wagens zijn aangekomen op het Malieveld. Beeld © ANP

De eerste bouwmachines zijn gisteravond aangekomen op het Malieveld in Den Haag. Vandaag vindt daar een groot protest plaats van de bouwsector.

De bedoeling is dat er in de loop van de nacht in totaal zo'n 1000 machines naar het Malieveld worden gebracht. Op die manier willen de actievoerders laten zien welk materieel volgens hen stilstaat door milieuregels. De sector zegt dat die problematisch uitpakken voor bedrijven en eist snelle actie van de overheid.

Strengere regels

De bouwbedrijven hebben niet alleen last van de strengere stikstofregels, ook het afvoeren van grond mag in veel gevallen niet meer, sinds ontdekt is dat daar giftige PFAS-stoffen in kunnen zitten.

Coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben de afgelopen dagen al gepleit voor noodmaatregelen om de sector te helpen. De meest betrokken ministers zijn gisteren onder leiding van de premier bij elkaar gekomen om het daarover te hebben. Minister Schouten heeft gisteravond aan RTL Nieuws laten weten dat ze er alles aan wil doen om de woningbouw zo snel mogelijk vlot te trekken.

Publieksvriendelijke actie

Volgens de organisatie, Grond in Verzet, is een noodfonds geen oplossing. Organisator Sjoerd Vogelzang: "De PFAS-norm is te streng. Er moet gedacht worden aan een verruiming, dat moet op korte termijn. 1 december (de dag waarop staatssecretaris Stientje van Veldhoven meer duidelijkheid wil over hoeveel PFAS in de bodem nog veilig is, red.) is niet snel genoeg." 

Grond in Verzet wil dat het een publieksvriendelijke actie wordt. Forenzen hoeven volgens haar niet bang te zijn dat de snelwegen vollopen met traag rijdende graafmachines. "We proberen alles in goede banen te leiden, zodat niet alle snelwegen op slot komen te staan", zegt mede-organisator en aannemer Klaas Kooiker.

Boeren

Vogelzang hoopt dat de bouwers indruk maken met hun demonstratie: "Wij hopen dat we de impact van de boeren kunnen overtreffen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet kijkt naar plan voor bouwsector om milieuproblemen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore