Rapport OVV

Minister Cora van Nieuwenhuizen wacht zwaar stintdebat

29 oktober 2019 09:00 Aangepast: 30 oktober 2019 16:00
Minister Cora van Nieuwenhuizen tijdens een debat over de stint. Beeld © ANP

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat wacht vanmiddag een zwaar debat over de toelating van de stint. Gisteren kreeg ze van de Tweede Kamer een uitgebreide vragenlijst. Kamerleden willen tijdens het debat opheldering over het verzwijgen van informatie, het niet-delen van documenten met het parlement en het gebrek aan toezicht op de stint.

De minister moet zich verantwoorden over de fouten die haar ministerie maakte bij de toelating van de stint. De Onderzoeksraad voor Veiligheid constateerde eerder deze maand dat de stint niet de weg op had gemogen, omdat hij niet voldeed aan de eisen. 

Maar het debat gaat vooral ook over het verzwijgen van informatie en het niet-delen van documenten met de Kamer. Zo werden documenten waaruit bleek dat het ministerie een fout had gemaakt bij de keuring van de stint, niet met de Tweede Kamer gedeeld. 

'Over het hoofd gezien' 

Pas nadat RTL Nieuws vorige maand over het bestaan van de achtergehouden documenten berichtte, stuurde Van Nieuwenhuizen ze alsnog naar het parlement. Volgens het ministerie waren de documenten in het verleden 'over het hoofd gezien'. Die redenatie schiet sommige Kamerleden in het verkeerde keelgat. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister wist dat stint nooit weg op mocht, fouten bij keuring verzwegen

Uit onderzoek van RTL Nieuws bleek dat de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) de stint in 2011 keurde met eisen die door het ministerie waren opgesteld. Maar die eisen bleken helemaal niet te kloppen. Daardoor werd de stint onterecht goedgekeurd. De foutieve eisen werden hersteld, maar de stint werd niet opnieuw gekeurd. 

Geheime documenten

Kamerleden willen het naadje van de kous weten over hoe dit zo kon misgaan en wanneer het ministerie op de hoogte was van de foutieve eisen bij de keuring van de stint. Van Nieuwenhuizen kreeg vandaag 39 kritische vragen aangeleverd die zij voor het debat moet beantwoorden. Een andere vraag is wie de toezichthouder was die belast was met het toezicht op de stint. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oss herdenkt ongeluk stint, vader van omgekomen Dana en Liva spreekt

Ook willen Kamerleden dat documenten die nu nog niet openbaar zijn, alsnog openbaar worden. Het gaat dan onder meer om mails en memo's met kritiek op de keuringseisen van het ministerie. 

Excuses

"Ik wil dat de minister erkent dat het ministerie ernstig tekort is geschoten. En antwoord op de vraag wanneer de minister wist dat de stint ook in 2011 niet aan de normen voldeed", zegt Suzanne Kröger van GroenLinks. De PVV wil dat de minister excuses maakt. "Onbestaanbaar dat een innovatieve elektrische kliko boven de verkeersveiligheid gaat. Openbaar excuses maken aan de nabestaanden, dat is wat deze minister moet doen", vindt Kamerlid Roy van Aalst. 

'Grote steken laten vallen'

“Veel Kamerleden vinden dat de minister zich er te makkelijk van af maakt en haar eigen straatje schoonveegt", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "Terwijl toch duidelijk is geworden dat het ministerie grote steken heeft laten vallen. Dat de minister vervolgens niet alles open en eerlijk aan de Kamer heeft gemeld, valt ook verkeerd. Ze zal heel diep door het stof moeten gaan.”

Het debat over de stint begint om 16.00 uur. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore