Steen door ruit

Doodsbedreiging normaal voor dierenbeschermer Karen: 'Ben er klaar mee'

29 oktober 2019 21:28 Aangepast: 29 oktober 2019 21:35
Karen Soeters. Beeld © Eigen foto

Afgelopen nacht vloog ineens een steen door het raam van de woning van Karen Soeters. Al tien jaar krijgt ze doodswensen, wordt ze toegeschreeuwd of heeft ze met verbaal geweld te maken. "Ze proberen me met gescheld monddood te maken."

Twee mensen in zwarte hoodies en zwarte broeken stonden aan de overkant van de straat. Ze hadden een steen in hun hand. Een van de twee rende ineens de straat over, naar Karens huis, en gooide gericht een steen door haar voorruit. "Ik schrok me kapot."

Zoveel haters

Alles staat op camera en Karen heeft aangifte gedaan. Het is niet de eerste keer dat ze aanklopt bij de politie. "Ik heb nog geen idee uit welke hoek dit komt. Zijn het paardenhandelaren? Boeren, een hondenfokker? Er zijn zoveel haters."

Een printscreen van bedreigingen via Facebook. Een printscreen van bedreigingen via Facebook.

Karen is oprichter van House of Animals, een organisatie die door artikelen, reportages, undercoverbeelden en foto's laat zien waar het misgaat bij dieren. "Honderden varkens die verstikken omdat de ventilatie in de stal is uitgevallen, paarden die op een paardenmarkt geslagen worden, honden die te ver zijn doorgefokt en bijna niet meer kunnen ademen."

Aan de hoogste boom

De organisatie zet ook rechercheurs in die onderzoek doen naar dierenmisstanden. Op basis van die onderzoeken worden soms Kamervragen gesteld of aangiftes gedaan. Niet iedereen is daar even blij mee. "Paardenhandelaren zijn vaak extreem boos. Ik kan niet zonder beveiliging over een paardenmarkt lopen en wat filmen. Mensen schreeuwen tegen me dat ze me aan de hoogste boom willen hangen, dat soort dingen. Ik ben er tegenwoordig gewend aan geraakt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dierentransporten verboden bij 35 graden of hoger

Ook via social media krijgt ze scheldkanonnades over zich heen. "Als ik je zie, rijd ik je omver. Kankerhoer. Allerlei andere ziektes. Ik heb die bedreigingen nooit serieus genomen, maar die steen door mijn ruit ging gewoon te ver."

'Ik ga door'

Alle doodsbedreigingen weerhouden haar er niet van haar werk te doen. "Ik doe dit werk nu al tien jaar en de bedreigingen zijn vaker en heftiger. Ze proberen me met gescheld monddood te maken. Maar er komt geen publicatie minder om. Ik ga gewoon door. Ik hoop alleen dat als mensen het niet eens zijn met mijn werk, zij hun mening met argumenten onderbouwen. Dan kunnen we in gesprek. Ik ben wel klaar met dat eeuwige schelden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore