Jaarwisseling

Nieuwe afmeting vreugdevuren Den Haag niet te blussen door brandweer

29 oktober 2019 20:05 Aangepast: 30 oktober 2019 05:29
Beeld © ANP

Ook een kleiner vreugdevuur op Scheveningen en in Duindorp is door de brandweer 'niet te blussen'. Daarvoor waarschuwt de brandweer in Den Haag, in een advies aan de gemeente. De vreugdevuren moeten na het chaotische verloop van dit jaar op de schop. Maar zelfs bij een kleinere vuurstapel ziet de brandweer risico's.

De vuurstapels mogen dit jaar op het strand niet breder, groter en hoger worden dan 10 meter. Volgens de brandweer is dat de maximale grootte, afgezet tegen het beschikbare materieel.

Schade

Dit jaar liep het vreugdevuur op Scheveningen verkeerd af. Door een stevige westenwind, een verkeerde bouwwijze en de toevoeging van brandstoffen, ontstond een vonkenregen. Daardoor liepen huizen en voertuigen schade op.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Paniek en chaos: zo escaleerde het vreugdevuur op Scheveningen

Niet te blussen

Hoewel het dit jaar mis ging, wil de gemeente Den Haag de organisaties achter de vreugdevuren toch nog een kans geven met een kleiner vreugdevuur. De brandweer heeft gekeken naar de effecten van een vreugdevuur op het strand met een maximale afmeting van 10 meter. "Dit is een afmeting die niet kan worden geblust", stelt de brandweer. Het eventuele vliegvuur afkomstig van deze stapel kan wel worden bestreden. 

De brandweer adviseert verder dat het publiek op een afstand van 75 meter moet komen te staan, veel verder dan vorig jaar het geval was bij een veel hogere vuurstapel. De brandweer spreekt zich overigens niet uit over de wenselijkheid van vreugdevuren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vreugdevuur in Scheveningen mag toch doorgaan, maar brandstapel stuk kleiner

Vergunning nog geen gelopen race

De organisaties van de vreugdevuren hadden inmiddels een complete vergunningsaanvraag moeten indienen. Nu de organisaties de documenten hiervoor niet op orde hebben, geeft de gemeente ze nog twee dagen de tijd. Waarnemend burgemeester Remkes verwacht dat op zijn vroegst 3 december duidelijkheid is of vergunningen worden verstrekt. 

De tijd dringt voor de organisaties van de vreugdevuren, want er zijn ook andere vergunningen nodig van onder meer de provincie Zuid-Holland. Hoe lang die procedures gaan duren, is niet bekend. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore