Miljoenen beschikbaar

Kabinet kijkt naar plan voor bouwsector om milieuproblemen

29 oktober 2019 18:23 Aangepast: 29 oktober 2019 19:15
Twee bouwvakkers pauzeren. Beeld © ANP

Het kabinet werkt aan een plan voor de bouwsector omdat veel projecten nu stilliggen. Vanwege de stikstofregel en de strenge PFAS-norm worden tijdelijk geen vergunningen meer afgegeven.

Coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben de afgelopen dagen gepleit voor noodmaatregelen. 

"De nood van de bouwsector is doorgedrongen in Den Haag", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Vandaag hebben de meest betrokken ministers onder leiding van de premier bij elkaar gezeten. Ook vanavond is opnieuw overleg geweest op het ministerie van Algemene Zaken." 

Maatregelen in kaart

"Je kunt aan allerlei maatregelen denken", zegt Lambie. "Denk bijvoorbeeld aan deeltijd-ww of overbruggingsfinanciering voor bedrijven in nood. Ook wordt gekeken naar een drempelwaarde voor de stikstof-uitstoot, zodat projecten weer van start kunnen gaan. Ook wordt haast gemaakt met plannen voor de beschermde natuurgebieden per provincie." 

De maatregelen worden nu in kaart gebracht, zeggen insiders. Hoeveel geld precies wordt uitgetrokken, is nog niet bekend. Insiders schatten dat het om enkele honderden miljoenen gaat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Is PFAS het nieuwe stikstof? Dit stofje legt de bouw nog verder plat

Bouwsector naar Malieveld

Bedrijven hebben al maanden last van strenge milieuregels. Het gaat niet alleen om stikstof. Ook het afvoeren van grond mag in veel gevallen niet meer, sinds ontdekt is dat daar giftige PFAS-stoffen in kunnen zitten.

De bouwsector demonstreert morgen op het Malieveld. Organisatie Grond in Verzet wil een publieksvriendelijke actie. Forenzen hoeven volgens hen niet bang te zijn dat de snelwegen woensdagochtend vollopen met traag rijdende graafmachines. "We proberen alles in goede banen te leiden, zodat niet alle snelwegen op slot komen te staan", zegt mede-organisator en aannemer Klaas Kooiker.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bouw smeekt kabinet om tijdelijke aanpassing stikstofnormen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore