Ga naar de inhoud
Too Good To Go

Magic box blijkt succes: 'Bijna geen eten meer in de prullenbak'

Mystery Box van Too Good To Go Beeld © Too Good To Go

Wat doe je met voedsel dat overblijft in restaurants of supermarkten? Weggooien is zonde, vonden de initiatiefnemers van de app Too Good To Go. De app heeft een miljoen gebruikers. Uit onderzoek van de universiteit in Wageningen blijkt dat de app een effectieve manier is om voedselverspilling tegen te gaan.

Bijna twee jaar geleden kwam het idee voor de app overwaaien uit Denemarken. Het eten dat bij een supermarkt, restaurant, bakkerij of hotel overblijft, wordt verpakt en kan voor een derde van de prijs worden opgehaald bij de betreffende winkel. Omdat je niet weet wat voor eten of drinken er overblijft, wordt gesproken over een 'magic box'. 

Sushi
Lees ook:
Sushi en cupcakes voor een prikkie met nieuwe app tegen voedselverspilling

Wageningen University & Research deed onderzoek naar het effect van de app. "Dat heeft aangetoond dat de kopers ongeveer 90 procent van de inhoud van de box daadwerkelijk consumeren", zegt Sanne Stroosnijder, gespecialiseerd in voedselverspilling. "Daarmee is aangetoond dat Too Good To Go een effectief concept is om voedselverspilling te verminderen."

Zeer gemotiveerd

"Mensen die de app gebruiken, zijn zeer gemotiveerd. Als ze iets over dreigen te houden of er zitten producten tussen die ze niet lekker vinden, dan wordt dat eten gedeeld met familie of vrienden of vriezen ze het in. Bijna niemand gooit nog eten in de prullenbak." 

De universiteit deed ook onderzoek naar de motivatie om de app te gebruiken. Daaruit bleek dat 35 procent meedoet om voedselverspilling tegen te gaan. Een op de vier noemt het verrassingselement als reden om mee te doen. En voor een op de vijf speelt de lage prijs van de box een belangrijke rol. 

Steeds
Lees ook:
Steeds minder voedsel verdwijnt in de afvalbak

Nederland telt inmiddels 2500 afhaallocaties bij supermarkten, restaurants, hotels en warme bakkers verspreid over het hele land. "In Nederland gebruiken nu 1 miljoen mensen de app. In heel Europa zijn dat er al 17 miljoen", zegt Joost Rietveld van Too Good To Go. 

"We zijn zijn zo hard gegroeid het afgelopen anderhalf jaar, daaraan kun je zien dat voedselverspilling echt leeft. Het grote aantal appgebruikers is niet een doel op zich, het gaat ons meer om het verspreiden van informatie."

Lokale ondernemers

Voor veel lokale ondernemers is Too Good To Go niet alleen een goed initiatief om voedselverspilling tegen te gaan, maar ook om wat extra klanten aan zich te binden. Zo ook voor Bakkerij Dijkzeul in Vijfhuizen. "Wij doen sinds februari mee en vinden het geweldig", zegt Willemijn Dijkzeul.

"Wij bieden iedere dag een aantal pakketten aan en die zijn binnen no-time weg. De klanten vinden het vooral een verrassing wat ze iedere keer weer meekrijgen. Ze komen inmiddels van allerlei omliggende steden en dorpen bij ons langs voor de magic box."

"We hadden vrij vaak brood, gebak en andere lekkere dingen over waar we dan niets meer mee konden. Het was natuurlijk hartstikke zonde als we dat aan het einde van de dag weg moesten gooien. Nu kunnen we daar nog een hoop mensen blij mee maken."

"Stiekem vonden de collega's het niet zo leuk toen we hiermee begonnen. Eerst kregen ze nog weleens een gebakje mee naar huis, nu komt dat niet meer zo vaak voor", lacht Willemijn.