Ga naar de inhoud
Mark de G.

Zwolse kruipruimtemoord: 12 jaar cel en tbs voor moord en in stukken zagen lichaam

Archieffoto Beeld © ANP

De man die in februari vorig jaar in Zwolle een vriend doodde, zijn lichaam in stukken zaagde en in de kruipruimte van diens huis verstopte, heeft een gevangenisstraf gekregen van twaalf jaar. Bovendien is hem tbs met dwangverpleging opgelegd.

De straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie.

Cokegebruik

De rechtbank in Zwolle achtte bewezen dat de 41-jarige Mark de G. zijn kameraad Deniz met een pistoolschot om het leven bracht. De G. heeft altijd beweerd dat zijn 38-jarige vriend zichzelf van het leven heeft beroofd, nadat hij in de woonkamer van De G. coke had gebruikt. 

De rechters vinden die verklaring ongeloofwaardig.

Plaatstaal in hoofd

Volgens de rechter schoot De G. Deniz door het hoofd. De G. zocht de dagen erna mee met de nabestaanden naar het vermiste slachtoffer, terwijl hij intussen bezig was sporen uit te wissen.

In het hoofd van het slachtoffer werd een miniem stukje plaatstaal gevonden. Dat betekent dat tussen het pistool en het hoofd een metalen voorwerp zat. En dat past niet in het scenario van De G. dat Deniz zelfmoord pleegde, oordeelt de rechtbank.

Bebloede bank naar stort

Het lichaam werd in plastic zakken in acht delen op 17 februari 2018 in de kruipruimte van de woning van De G. gevonden. Onderdelen van het pistool zijn in een kanaal in Noord-Holland teruggevonden. De bebloede bank waarop Deniz is doodgeschoten is door De G. naar de vuilstort gebracht. De verdachte heeft op een gruwelijke wijze het lichaam van Deniz verminkt, vindt de rechtbank. "En u heeft zo de nabestaanden extra leed bezorgd."

De twee waren jeugdvrienden maar hadden mogelijk een conflict nadat Deniz de verdachte had gedwongen in de wietteelt te werken. De G. woonde het vonnis bij, net als veel nabestaanden. "Brand in de hel", schreeuwde een man van de tribune terwijl de veroordeelde werd afgevoerd. De G's advocaat  gaf na afloop aan in hoger beroep te gaan.