Groningse bioscoopdoden

Ex-vriendin Ergün S. werd jarenlang door hem gestalkt: 'Hij was altijd al gevaarlijk'

29 oktober 2019 13:28 Aangepast: 29 oktober 2019 13:30
Ergün S. en de plek waar hij is aangehouden. Beeld © Politie/Symen Bosma

Ergün S., die ervan verdacht wordt dat hij twee mensen in een Groningse bioscoop heeft gedood, stalkte zijn ex al jaren. Ze deed meerdere keren aangifte van stalking en bedreiging, maar de politie had nooit genoeg bewijs om hem aan te houden.

"Ik weet zeker dat hij in Groningen was voor mij", vertelt ze aan het AD. De 26-jarige vrouw had tot vijf jaar geleden een relatie met S. en kreeg met hem een dochtertje. S. had volgens haar al langer last van psychoses, maar nam daarvoor nooit zijn medicijnen in. Hij weigerde zich te laten behandelen. Tijdens hun relatie is ze vaak door hem geslagen, vertelt ze. 

Ruzie

Zes weken na de geboorte van hun dochtertje verliet ze hem. Aanvankelijk woonde ze bij haar moeder, in de hoop dat hun relatie beter zou werken als ze niet samenwoonden. "Maar hij bleef dat rare gedrag vertonen en stond te pas en te onpas op de stoep."

Ze verhuisde terug naar de provincie Groningen en probeerde een bezoekregeling te treffen met S. "Maar ik kreeg toch elke keer weer ruzie met hem omdat hij zulke idiote ideeën heeft." Ze verbrak daarop al het contact, waarna S. haar begon te stalken.

'Hij is gek'

Ze deed meerdere keren aangifte van stalking, maar door gebrek aan bewijs kon de politie haar niet helpen. "Hij is gek, hij is altijd al gevaarlijk geweest", zegt ze. "En niet alleen als hij een psychose had, je kunt niet vijf jaar een psychose hebben.”

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verdachte van bioscoopdoden stond op punt gedwongen te worden opgenomen

De 33-jarige Ergün S. wordt verdacht van het doden van schoonmakers Gina en Marinus in een Pathé-bioscoop in Groningen afgelopen zaterdag. S. werd een dag later opgepakt bij een tankstation in Groningen.

In veiligheid gebracht

Toen duidelijk werd dat S. ervan verdacht wordt dat hij de twee gedood had, werd zijn ex gelijk door de politie naar een geheime plek gebracht. Ze vertelden haar niet waarom ze in veiligheid werd gebracht, maar ze had meteen het vermoeden dat het met S. te maken had.

Ze had alleen geen idee dat hij verdacht werd van de gruwelijkheden in de bioscoop. "Ik was echt in shock toen ik dat hoorde", zegt ze. "Hij kent die mensen in de bioscoop helemaal niet. Het is zó vreselijk allemaal."

Ooggetuige aanhouding verdachte bioscoopdoden Groningen: 'Ik zag veel bloed'

Ergün S. werd zondag bij een tankstation neergeschoten en aangehouden door de politie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore