Ga naar de inhoud
Geweldige klus

Nederlandse hondentrainer: 'Hond die Al-Baghdadi opspoorde, was van mij'

Deze hond speelde een hoofdrol in de jacht op IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi Beeld © Twitter @realDonaldTrump

De militaire hond die zaterdag hielp bij de jacht op IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi en de wereld overging na een tweet van de Amerikaanse president Trump, is getraind in Nederland. Dat zegt Marco van Hoof, directeur van Hondenadvies Centrum Nederland, tegen Editie NL. "Ik herkende hem meteen."

President Trump plaatste dit weekend een foto van de hond 'die een geweldige klus heeft geleverd bij het opsporen en doden van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi'. 

'Die hond heeft hier gezeten'

Marco van Hoof, directeur van Hondenadvies Centrum Nederland, herkende de hond meteen. "Ik dacht: die ken ik, die hond heeft hier gezeten", zegt Van Hoof tegen Editie NL. "Deze hond is van mijn locatie in Best op een gegeven moment via Amsterdam getransporteerd naar Amerika. Met dit als gevolg."

IS-leider gepakt door Hollandse hond

04:44
"Ik dacht: die ken ik, die heeft hier gezeten." Marco van Hoof wist het direct, toen hij de foto zag van de hond die IS-leider Al-Baghdadi achterna ging.

"Het is mannetje van vijf jaar oud. Het is een erg goede hond." Hoewel er in Amerikaanse media berichten verschenen dat het om een vrouwtje zou gaan, werd ook in de Verenigde Staten bevestigd dat de hond een reu, een mannetje, is. 

Lichtgewond

Het verbaasde Van Hoof niet dat deze hond nu in Syrië voor het Amerikaanse leger wordt ingezet. "Nee, we trainen juist honden om dit soort resultaten te bereiken."

De hond raakte lichtgewond toen Al-Baghdadi zichzelf opblies, maar zou er inmiddels weer helemaal bovenop zijn. De Belgische herdershond zou zelfs alweer aan het werk zijn in Syrië. 

Eric Sanders van PROcentrum, een trainingsbedrijf voor politiemensen, is niet verbaasd dat de inmiddels wereldberoemde hond in Nederland werd klaargestoomd. "Nederland is echt een hondenland. Wij zijn heel goed in het trainen van honden. Wij leveren de honden vervolgens aan het Amerikaanse leger en de politie", zegt Sanders tegen Editie NL. 

Explosieven herkennen

"De toegevoegde waarde van een hond is dat ze heel goed ontwikkelde zintuigen hebben waar wij als mens niet aan kunnen tippen", zegt Sanders. "Ze kunnen geur oppikken en lokaliseren waar de dader zit. De honden die worden gebruikt voor militaire missies kunnen ook explosieven herkennen."

De herder mag binnenkort op bezoek komen bij president Trump, die het dier dolgraag zou willen ontmoeten, zou een woordvoerder van het Witte Huis hebben laten weten. 

Vanavond meer over deze hond in de uitzending van Editie NL, om 18.15uur op RTL 4, met onder meer een bijdrage van Amerika-correspondent Erik Mouthaan.  

'Aannemelijk'

De redactie heeft bij verschillende organisaties als de Koninklijke Nederlandse Politiehond Vereniging (KNPV), hondenopleiders in Nederland, de Amerikaanse ambassade in Nederland en de U.S. War Dogs Association gecheckt of zij het verhaal van Marco van Hoof kunnen bevestigen. Allen bevestigen zij dat het 'aannemelijk' is dat de hond uit Nederland komt, maar dat niets kan worden bevestigd.