Ga naar de inhoud
'Niet genoeg bewijs'

Mannen die teefjes betastten tijdens hondenshows niet vervolgd

Undercoverbeelden op de hondenshow in Zutphen.

De personen die tijdens twee hondenshows in Eindhoven en Zutphen dit jaar teefjes hebben betast, worden niet vervolgd. Dat laat de politie na onderzoek weten aan RTL Nieuws. "We hebben niet voldoende bewijs gevonden voor de ontucht."

Dierenbeschermers van House of Animals waren begin februari undercover aanwezig tijdens een hondententoonstelling in het Beursgebouw in Eindhoven. Op beelden die zij maakten, was te zien dat zeker drie teefjes door drie verschillende mannen werden betast op hun geslachtsdeel.

De undercoverbeelden:

00:43
Deze beelden werden gemaakt tijdens de hondenshow in Eindhoven.

Een paar maanden later gebeurde hetzelfde in Zutphen tijdens de internationale hondenshow Euro Bull Expo. Toen hebben agenten die aanwezig waren bij de show het zelf waargenomen. In beide gevallen heeft de politie na verschillende aangiftes maandenlang onderzoek gedaan of er strafbare handelingen hebben plaatsgevonden.

Volgens Karen Soeters van de dierenwelzijnsorganisatie House of Animals was daar geen twijfel over. Zij stelde dat het ging het om 'seksuele handelingen'. Vermoedelijk werden die uitgevoerd om de honden rustig te krijgen tijdens de tentoonstelling.

'Zeer ongepast'

Meerdere dierenartsen die voor RTL Nieuws de video's en foto's hadden bestudeerd, verklaarden daarnaast dat de vulva van de teefjes werd gemasseerd. Een dierenarts stelde: "De hand en de vingers van de eigenaar zijn geplaatst op de plek waar het genitaal apparaat zit van de hond."

"Het heeft er alle schijn van dat de man zijn vinger in de vulva stopt en heen en weer beweegt/stimuleert. Hoe dan ook lijkt ons dit zeer ongepast in welke situatie dan ook, en is dit niet gebruikelijk om te doen tijdens een hondenshow." 

Kamer
Lees ook
Kamer reageert met afschuw op betasten honden: 'Ziek en verwerpelijk'

De politie in Oost-Brabant en in Oost-Nederland hebben beide diverse experts ingeschakeld op het gebied van dierenmishandeling en de camerabeelden bekeken.

Onderzoek is afgesloten

Ook heeft de politie 'de zeer weinige soortgelijke zaken uitvoerig bekeken in het land die mogelijk aanknopingspunten konden geven'. "Maar die waren er niet. Het onderzoek is voor ons dan ook afgesloten", vertelt een woordvoerder uit Oost-Brabant aan RTL Nieuws.

Een woordvoerder uit Oost-Nederland vult aan: "Op de beelden zijn volgens de deskundigen geen strafbare handelingen te zien en op basis van de beelden kan niet worden vastgesteld dat er sprake is van dierenmishandeling of seksuele handelingen. Er vindt daarom in deze specifieke zaak geen vervolging plaats."