Nederland

Zandvoort kan voorlopig door met werkzaamheden voor Formule 1

29 oktober 2019 10:56 Aangepast: 29 oktober 2019 15:18
Luchtfoto van Circuit Zandvoort waar wordt gewerkt aan de hoofdtribune. Beeld © ANP

De rugstreeppad en zandhagedis steken vooralsnog geen stok in de wielen van een Formule 1 op Zandvoort. Dat is het gevolg van een uitspraak van de voorzieningenrechter van Haarlem.

Natuur- en milieuorganisaties hadden de rechter gevraagd een ontheffing te schorsen die door de provincie Noord-Holland was verstrekt om leefgebied van de twee beschermde diersoorten te vernietigen. Door graafwerkzaamheden verdwijnt er in totaal maximaal 2 hectare van dit leefgebied.

Openbaar belang weegt zwaarder

Dat vindt de rechter te weinig in verhouding tot het groot openbaar belang dat gediend is met een grand prix in Nederland. Voor dit evenement is grote maatschappelijke belangstelling, oordeelt de rechter.

Het gevolg van de uitspraak is dat het circuit Zandvoort voorlopig door kan gaan met graafwerkzaamheden. Op 4 november wil het beginnen met de grote verbouwing. Een tweede rechtszaak, die voor vrijdag 1 november op de rol staat, kan nog roet in het eten gooien.

Hoogoplopend conflict 

Natuur- en milieuorganisaties liggen al langer met het circuit overhoop. Dat moet ingrijpend verbouwd worden om volgend jaar mei een Formule 1-race mogelijk te maken. Voor die verbouwing zijn vergunningen nodig en die worden – als ze eenmaal verleend zijn – aangevochten.

Twee weken geleden behandelde de voorzieningenrechter een eerste zaak, over de bedreigde rugstreeppad en zandhagedis die hinder ondervinden van de verbouwing.

De provincie Noord-Holland had het circuit hiervoor een ontheffing verleend. In de uitspraak vandaag volgt de rechter de provincie in de belangenafweging die het maakte bij het verlenen van de ontheffing.

Maatschappelijke belangstelling 

'Gelet op de statuur van de Dutch Grand Prix en de grote maatschappelijke belangstelling daarvoor' moet het belang van de pad en hagedis wijken, schrijft de rechter. "De verstoring en aantasting van hun leefgebied is in dit geval beperkt en grotendeels tijdelijk."

De twee hectare voortplantings- en overwintergebied die door de verbouwing verdwijnt doen volgens de rechter 'geen afbreuk aan de gunstige staat van instandhouding van de rugstreeppad en zandhagedis'.

Volledige rechtszaak doorgezet 

In een eerste reactie laat stichting Duinbehoud, één van de natuur- en milieuorganisaties die de zaak aanspande, weten de bodemprocedure door te zullen zetten. Dat is een rechtszaak waarin alle kanten van een zaak uitgebreid worden belicht en daardoor meerdere maanden tot soms wel een jaar duurt.  

Duinbehoud wil de procedure toch doorzetten. Ook al duurt de behandeling daarvan waarschijnlijk zo lang dat de werkzaamheden aan het circuit dan mogelijk afgerond zijn.

Stikstofzaak loopt ook nog 

Een tweede zaak wordt vrijdag behandeld. Die gaat over de hoeveelheid stikstof die het circuit uitstoot tijdens een Formule 1-race en tijdens de verbouwing. Volgens circuit en ook de provincie Noord-Holland blijft die hoeveelheid binnen wat eerder vergund is. Maar volgens de natuur- en milieuorganisaties klopt daar niets van.

Zij vragen in de stikstofzaak vrijdag opnieuw om de werkzaamheden aan het circuit stil te leggen, in ieder geval totdat duidelijk is dat het circuit de stikstofnormen niet overtreedt. Het circuit wil maandag 4 november beginnen met de grote verbouwing, maar daar kan de voorzieningenrechter vrijdag dus alsnog een stokje voor steken.

Organisatie tevreden

De organisatie van de race is blij met de uitspraak. Volgens directeur Robert van Overdijk laat het zien dat het circuit 'de wet- en regelgeving zeer serieus neemt'. 

Het is goed om te lezen, zo meldt Van Overdijk in een reactie, dat de rechter ook vindt dat er sprake is van 'een dwingende reden van groot openbaar belang'. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore