Tegen stikstofbeleid

Na boeren ook bouwers op Malieveld: wat merken we ervan?

29 oktober 2019 22:23
Bouwvakkers aan het werk. Beeld © ANP

De bouwsector gaat morgen demonstreren met 1000 machines op het Malieveld in Den Haag tegen het kabinet. Waar zijn de bouwers precies boos over? En wordt het, net als bij de boeren, een chaos op de weg? We zetten de belangrijkste zaken op een rij.

De bouwsector?

Het gaat om de bouwsector in brede zin. Morgen zullen aannemers, baggeraars, grondverzetters en transporteurs gaan demonstreren. Het protest is georganiseerd door actiegroep Grond in Verzet. Tientallen organisaties hebben zich inmiddels aangesloten, van de grote werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland tot brancheorganisaties als Bouwend Nederland, de Aannemersfederatie, de Vereniging van Waterbouwers, Transport en Logistiek Nederland en Aedes, de vereniging van woningcorporaties.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bouw demonstreert woensdag, duizend machines naar het Malieveld

Waarom heeft de bouwsector ook last van het stikstofbeleid?

De stikstofcrisis speelt sinds de Raad van State in mei van dit jaar bepaalde dat de manier waarop de overheid de uitstoot van stikstof reguleert in strijd is met Europese natuurwetgeving. Bij gebrek aan geldige regels viel na de uitspraak de vergunningverlening stil voor vrijwel alle activiteiten waarbij stikstofuitstoot een rol speelt: van de uitbreiding van veehouderijen tot en met de aanleg van wegen en de bouw van nieuwe woningen.

De demonstranten willen nu dat bouwprojecten waarbij nauwelijks stikstof vrijkomt, worden vrijgesteld van vergunningsplicht. Maar het gaat niet alleen om stikstof.

Waar zijn ze dan nog meer boos over?

Het protest gaat ook om PFAS. Dat is een verzamelnaam voor chemische stoffen waarvan de laatste jaren steeds duidelijker is geworden dat ze schadelijk zijn voor gezondheid en milieu. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) heeft onlangs regels ingesteld waar iedereen die grond verplaatst aan moet voldoen.

Zo mag het verplaatsen van grond die is verontreinigd met PFAS niet leiden tot een toename van de vervuiling op de plek waar die grond naartoe moet. Op bepaalde plekken, zoals in diepe plassen, mag helemaal geen grond meer worden gestort die meetbaar is vervuild met PFAS. Een van de problemen is dat PFAS vrijwel overal in lage concentraties in de bodem zitten. En daardoor vallen bouwprojecten stil.

Als oplossing voor de PFAS vragen de ondernemers om een 'werkbaar handelingskader' met 'praktische normen'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ook bouwsector naar het Malieveld om stikstofnorm

En wordt het weer een verkeerschaos?

Nee, dat is niet de bedoeling. Het idee is dat actievoerende bouwers niet zelf met zwaar materieel naar het Malieveld komen. De duizend machines worden morgenochtend voor 06.00 uur aangevoerd met diepladers. "Het vervoer is buiten de spits. Het is niet de bedoeling dat we het land platleggen", zegt aannemer Klaas Kooiker van het organiserend actiecomité Grond in Verzet. "Dat heeft geen zin".

Volgens hem moeten de machines een goede afspiegeling zijn van de bouwsector. Het is dus niet de bedoeling dat iedereen, zoals de actievoerende boeren, zelf met zwaar materieel naar het Malieveld gaat. "Mensen ja, materieel nee", is de boodschap aan de achterban.

Zal dat lukken?

Tja, het is afwachten. Vanuit 25 plaatsen vertrekken bussen met actievoerders naar het protest. De organisatie zegt 'te hopen op zo'n duizend demonstranten', maar verder geen verwachtingen te hebben over de opkomst. Het is onduidelijk hoeveel mensen met eigen vervoer komen.

Grond in Verzet zegt eventuele wilde acties niet te kunnen voorkomen, maar hoopt dat de oproep om niet zelf met machines te komen, wordt gevolgd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore