Ga naar de inhoud
Impact op zorg

'Nationaal plan hard nodig voor aanpak snelle stijging huidkanker'

Waarschuwing IKNL: smeer je goed in en blijf niet te lang in de zon

Huidkanker is de meest voorkomende kankersoort in Nederland, en het aantal patiënten stijgt snel. Het perspectief voor de komende jaren is ook niet best, blijkt uit een rapport van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

"Per jaar komen er ongeveer 70.000 nieuwe huidkankerpatiënten bij. Wij verwachten dat dit in tien jaar zal stijgen naar 90.000", zegt Marieke Louwman, onderzoeker van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) tegen RTL Nieuws. 

Nationaal plan van aanpak

"De stijging hangt samen met de vergrijzing. Huidkanker komt het meest voor bij oudere mensen omdat die meer zonuren hebben gehad dan jongeren."

Het groeiende aantal huidkankerpatiënten heeft een grote impact op de gezondheidszorg, zegt Louwman. Het INKL pleit dan ook voor een nationaal plan van aanpak.

"Meer huidkankerpatiënten betekent minder tijd voor andere patiënten. Een efficiënte oplossing is dan ook hard nodig. Wij roepen politiek en medische beroepsgroepen als huidartsen en dermatologen dan ook op hier samen aan te werken."

Feiten
Lees meer
Feiten en fabels over winterzon: zo verklein je de kans op huidkanker

Ingrijpend 

"Natuurlijk is huidkanker niet de meest erge vorm van kanker", stelt Louwman, maar toch kan een behandeling behoorlijk ingrijpend zijn, zegt zij: "Vaak moeten er plekjes worden weggehaald in het gezicht of op de handen. Iedereen kan dat dan zien en dat is niet prettig."

En Louwman heeft nog een tip om je te wapenen tegen huidkanker. Een open deur misschien, maar ze herhaalt het graag. "Smeer je goed in en blijf niet te lang in de zon."

Vormen van huidkanker:

  • De meeste diagnoses huidkanker zijn basaalcelcarcinoom, dat bijna nooit uitzaait: 48.000 nieuwe diagnoses per jaar.
  • Het plaveiselcarcinoom wordt daarna het meest vastgesteld, met meer dan 12.000 nieuwe patiënten per jaar. De kans om aan deze soorten huidkanker te overlijden is klein.
  • Het jaarlijkse aantal diagnoses van melanoom, de gevaarlijkste vorm van huidkanker, groeit sinds 2016 niet meer.
Veel
Lees meer
Veel vaker agressieve huidkanker: 'We nemen het niet serieus en zijn laks met smeren'