Ga naar de inhoud
Nieuwe impasse voorkomen

Kabinet wil nieuwe norm voor vervuilde grond

Beeld © Guus Schoonewille / ANP

Het kabinet laat onderzoeken of er een nieuwe landelijke norm kan worden ingesteld voor PFAS, een verzamelterm voor meer dan 6000 chemische stoffen. De problemen die zijn ontstaan door de huidige strenge normen, moeten daarmee deels worden opgelost.

De strenge norm voor PFAS dreigt net als bij de stikstofproblematiek voor een impasse te zorgen. PFAS is de afkorting van een groep van meer dan 6000 stoffen en staat voor Per- en PolyFluorAlkyl Stoffen. Ze worden al tientallen jaren in allerlei producten gebruikt. Onder andere in verf, blusschuim, pannen, kleding en cosmetica.

De stoffen zijn moeilijk biologisch afbreekbaar en hopen zich door emissies op in grond of rivieren. Ze zijn hier niet makkelijk uit te halen en zijn zeer schadelijk voor de mens.

Is
Lees ook:
Is PFAS het nieuwe stikstof? Dit stofje legt de bouw nog verder plat

Grond verplaatsen

Een landelijke 'achtergrondwaarde' moet ervoor zorgen dat er meer ruimte komt om grond te verplaatsen, stelt staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu). Het gaat om landbouw- en natuurgrond.

Hierbij geldt momenteel dat de bodem niet viezer mag worden door het verplaatsen van grond. Als onbekend is hoe hoog de concentratie PFAS is in de grond, geldt de laagst meetbare norm van 0,1 microgram PFAS per kilo.

Nieuwe norm

'Uit voorzorg' en 'op basis van de wet' legde het kabinet in juli dit jaar deze strenge PFAS-normen vast. Nu wil Van Veldhoven 'zo snel mogelijk van de 0.1-grens af, binnen de veilige ruimte die er is'.

Een nieuwe landelijke norm moet daarbij helpen. Bedrijven hoeven er dan alleen voor te zorgen dat de concentratie PFAS per kilo in de grond niet hoger wordt dan deze norm.

Bouw
Lees ook:
Bouw demonstreert woensdag, duizend machines naar het Malieveld

Spoedonderzoek

De staatssecretaris heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu gevraagd met spoed onderzoek te doen naar zo'n waarde. De nieuwe norm moet uiterlijk per 1 december van dit jaar ingaan.

In het kader dat Van Veldhoven heeft opgesteld, geldt een hoger maximum voor de woningbouw en de industrie: 7 microgram per kilo voor PFOA en 3 microgram voor overige PFAS. De nieuwe achtergrondwaarde geldt dan ook niet voor deze sectoren.

Ontevreden over kabinetsplan

Arnold Tuytel, initiatiefnemer van de demonstratie Grond in Verzet (woensdag 30 oktober, Malieveld) is niet tevreden met het plan van het kabinet om de PFAS-waarden te verruimen. "Nee, absoluut niet", zegt hij tegen RTL Nieuws. "Ze gaan de waarden verhogen, maar tot hoever weten we niet. Er is een meting gedaan, en er zitten nu al waarden tussen van 0,3 en 0,5. Laten ze eerst maar eens vaststellen wat die nieuwe norm wordt. Bovendien, 1 december is veel te laat."

Daarnaast is de PFAS-norm maar een kleiner probleem, zegt Tuytel: "Stikstof is natuurlijk een veel groter probleem." Een lichtpuntje is er ook, zegt Tuytel. "We zijn wel blij dat ze een beetje wakker beginnen te worden. Maar we zijn er nog niet. We willen een verruiming, de toegestane PFAS-waarden moeten terug naar de oude situatie. Dat was meer dan 1 microgram PFAS per kilo grond."