Nog veel onduidelijk

Dna-onderzoek moet aantonen of jongeren Ruinerwold ook écht familie zijn

28 oktober 2019 20:09
De boerderij in Ruinerwold waar Van D. en zijn kinderen woonden. Beeld © ANP Foto

Het Openbaar Ministerie wil dat de mensen die in het afgelegen huis in Ruinerwold zijn gevonden, een dna-test ondergaan. Op die manier wil het OM onderzoeken of de jongeren die samen met de 67-jarige man in afzondering leefden, inderdaad zijn kinderen zijn.

Dat bevestigt een woordvoerder van het OM aan RTL Nieuws na berichtgeving in het Dagblad van het Noorden. In de boerderij in Ruinerwold zaten zes kinderen en hun vader, Gerrit Jan van D., jarenlang in een afgesloten ruimte.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vader Ruinerwold mag geen contact met kinderen: 'Zij zijn cruciaal in het onderzoek'

Nog veel onduidelijk

Er heerst nog heel veel onduidelijkheid over de zaak. Volgens de politie staat geen van de gezinsleden ingeschreven in de basisadministratie. De leden van het gezin zeggen dat ze sinds 2010 in het huis wonen. Of ze echt familie van elkaar zijn, kan een dna-test uitwijzen.  

"Wij doen een breed onderzoek naar de relatie tussen de betrokkenen", zegt een woordvoerder van het OM. "Ze zeggen dat zij familie zijn van elkaar."

Voorarrest

Gerrit Jan van D. moet van het OM in voorarrest blijven. Hij moet woensdag voor de raadkamer van de rechtbank in Assen verschijnen en wordt verdacht van wederrechtelijke vrijheidsberoving. 

Ook zijn zakenpartner en medeverdachte Josef B. (58) wordt dan voorgeleid aan de rechtbank. B. werd gearresteerd nadat hij had geprobeerd te voorkomen dat agenten de boerderij in Ruinerwold binnen zouden gaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Video vader Ruinerwold duikt op: 'We zijn in oorlog tussen geesten beland'

Fysiek gezond

De familie is al eerder onderzocht door een arts en lijkt fysiek gezond. Volgens de politie was er, sinds de jongeren zijn gevonden, veel zorg en aandacht voor hen.

"Het lijkt erop dat ze enige vorm van onderwijs hebben gehad. Ze kunnen op goed niveau spreken en schrijven", aldus een woordvoerder. Ten minste een van de gezinsleden heeft contact met de buitenwereld gehad. Het gaat om de 25-jarige Jan. Hij liep in redelijk verwarde toestand een kroeg binnen. Niet veel later kwam de zaak onder de aandacht van de politie.

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore