Belangrijke rechtszaak: OM wil verzekeringsfraudeurs straffen zonder politieonderzoek

Het Openbaar Ministerie wil mensen die de verzekering oplichten voortaan zonder onderzoek van de politie vervolgen. Onderzoek van verzekeraars moet juridisch voldoende bewijs opleveren. Om dat voor elkaar te krijgen, dienen vandaag twee proefprocessen. Tegenstanders van die nieuwe methode vrezen tunnelvisie.
Verzekeringsfraude komt veel voor. Verzekeraars hebben afgelopen jaar 45.000 signalen van fraude onderzocht, bij een kwart van die zaken is fraude vastgesteld. Daarmee hebben verzekeraars in 2018 gezamenlijk 82 miljoen euro bespaard.
Om te zorgen dat verzekeraars voortaan het bewijs voor een misdrijf kunnen aanleveren, worden vandaag twee proefprocessen gevoerd in Dordrecht. Als de rechter het bewijs van de verzekeraar voldoende vindt, kan dat voortaan ook bij andere rechtszaken.
Grotere zaken
De kleinere gevallen van verzekeringsfraude worden op dit moment vaak niet vervolgd vanwege capaciteitsproblemen bij de politie en het Openbaar Ministerie. Als het proefproces succesvol is, is de politie niet meer noodzakelijk voor de vervolging van een verdachte en kunnen er daardoor meer rechtszaken worden gevoerd.
Een woordvoerder van het OM onderstreept wel dat het om de grotere zaken zal gaan, zaken waar fraude is gepleegd voor grote bedragen en die kunnen leiden tot forse boetes of gevangenisstraffen. "Het gaat om de zwaarste vormen van fraude, die ook gevaar opleveren voor de maatschappij, zoals een huis of auto in brand steken om de schade te verhalen of een opzettelijke aanrijding."

'Verzekeringsfraudeurs mogelijk bestraft zonder politieonderzoek'
Verkeersongeluk en whiplash
In het eerste proefproces staan twee mannen terecht die een verkeersongeluk in scène hebben gezet. Zij deden alsof ze met hun auto's tegen elkaar waren gebotst om oude schade aan hun auto's te kunnen verhalen. Het gaat om een claim van 5400 euro.
De andere rechtszaak draait om een claim van iemand die ten onrechte bijna 100.000 euro verhaald zou hebben op zijn verzekering, vanwege een whiplash door een eenzijdige aanrijding. "Hij zou twee jaar volledig arbeidsongeschikt zijn geweest daardoor en hij leverde ook valse facturen in voor huishoudelijke hulp, verdere ondersteuning en vervangend vervoer."
Tunnelvisie
Emeritus-hoogleraar strafrecht Anton van Kalmthout zei eerder tegen het AD tegenstander te zijn van deze nieuwe manier van bewijs leveren in processen. "We proberen bij de politieverhoren al tunnelvisie te voorkomen. Maar tunnelvisie kun je nog eerder verwachten van een verzekeringsmaatschappij, die belang heeft bij de opsporing en het terugkrijgen van haar geld."
De rechter doet over twee weken uitspraak.
