Nieuwe campagne

Schreeuwend tekort aan pleeggezinnen: 700 kinderen in de wachtkamer

29 oktober 2019 19:33 Aangepast: 30 oktober 2019 15:31

Dertig schoolklassen vol, dat aantal kinderen wacht in Nederland op een pleeggezin. Al jaren zijn er veel te weinig pleeggezinnen om kinderen op te vangen. "Mensen denken dat het een traditioneel gezin moet zijn, maar het tegendeel is waar", vertelt Esther Overweter van Jeugdzorg.

Het aantal nieuwe pleegouders neemt al jaren af, terwijl er steeds meer kinderen afhankelijk zijn van deze vrijwilligers. Jaarlijks zijn 3500 nieuwe pleeggezinnen nodig. Eind 2018 hadden slechts 2.566 nieuwe pleegouders zich aangemeld, dat zijn er bijna 1000 te weinig.

Een goede match

Het is ook niet makkelijk om een goede match te vinden, vertelt Overweter, bestuurslid pleegzorg van Jeugdzorg Nederland. "Dat kan liggen aan de regio, je wil niet dat een kind van Friesland naar Limburg moet verhuizen. Of vanwege een allergie, het pleeggezin heeft bijvoorbeeld een hond en het kind is allergisch. Ook leeftijd kan een rol spelen, een gezin kan voorkeur hebben voor een tiener of juist een jonger kind."

Daarom zoekt Pleegzorg Nederland 3500 gezinnen, terwijl er zo'n 700 kinderen pleegouders nodig hebben. "Soms zijn er wel vijf gezinnen nodig om een goede match te vinden", vertelt Overweter.

Veel pleegouders haken af na een informatieavond. "Sommige ouders vinden het zwaar, maar met de juiste begeleiding moet elk pleegkind een gezin kunnen vinden", betoogt Overweter. En dat kan een gezin van alle soorten en maten zijn. "Mensen hebben een veel te traditioneel beeld van een pleeggezin; een man en een vrouw die al kinderen hebben. Dat hoeft helemaal niet."

Ook bijvoorbeeld homoseksuele stellen of alleenstaanden kunnen zich aanmelden. "Er zijn heel veel soorten vorm van pleegzorg mogelijk."

Overweter: "We hebben daarnaast gemerkt dat veel mensen niet weten dat er verschillende manieren zijn om pleegouder te zijn. Daardoor denken veel van hen bij voorbaat al dat pleegzorg niets voor hen is. Met de campagne Open je Wereld willen we de mensen laten zien dat je bijvoorbeeld ook pleegouder kunt worden in deeltijd." 

'Niet alleen pleegkind, maar hele familie erbij'

Jaarlijkse vragen een kleine tienduizend Nederlanders informatie op over hoe het is om pleegouder te zijn. Maar vooral na het bezoeken van de informatie-avond besluiten te weinig mensen zich daadwerkelijk aan te melden. Waarom die mensen afhaken, heeft Jeugdzorg Nederland in 2017 laten onderzoeken:

  • 51 procent van de afgehaakte aspirant-pleegouders denkt niet te kunnen voldoen aan de criteria voor pleegzorg. Op de informatie-avond zien ze in dat een pleegkind veel problemen kan hebben waardoor het pleegouderschap zeer intensief kan zijn. Citaat uit het rapport: 'Gedurende de avond werd mij duidelijk dat je er niet alleen een pleegkind bij krijgt, maar een pleegfamilie. En dat had ik me van tevoren niet gerealiseerd.' 
  • 49 procent noemt een persoonlijke of praktische reden, zoals een verhuizing of verbouwing die voor gaat, negatieve reacties van familie of vrienden of een eigen kinderwens.
Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Kwart jeugdzorginstellingen draait met verlies

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore