Mona Baartmans

Zoon (61) krijgt 14 jaar cel en tbs voor doden en begraven moeder

28 oktober 2019 14:11 Aangepast: 28 oktober 2019 14:13
Zoon Ton L. in de rechtbank. Beeld © ANP

Ton L., de zoon van de vermoorde Mona Baartmans uit Delft, heeft 14 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging opgelegd gekregen. Eerder had hij al bekend dat hij zijn moeder vorig jaar had gedood en begraven.

Het lichaam van de 79-jarige Mona Baartmans werd op 31 oktober vorig jaar gevonden in het Zuid-Hollandse Heinenoord. De vrouw uit Delft verdween op 23 september, nadat ze haar man had bezocht in een verpleeghuis in Den Haag.

Gewurgd op parkeerplaats

De oudste zoon, Ton L. uit Oud-Beijerland, werd al snel opgepakt. Hij gaf toe dat hij zijn moeder had gewurgd op de parkeerplaats van het verpleeghuis, maar hij zei dat dat in een opwelling gebeurde. Diezelfde nacht begroef hij haar stoffelijk overschot in een bos.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Zoon Mona Baartmans bekent dat hij moeder heeft gedood en begraven

Ton L. wilde niet dat zijn moeder begon over de 40.000 euro die hij van haar rekening had gehaald. Hij had het geld namelijk vergokt, zei hij twee weken geleden op de zitting.

'Ontbreekt aan berouw'

De rechtbank vindt niet dat er sprake was van een opwelling, maar dat hij beheerst en berekenend heeft gehandeld. De rechter sprak van 'een lafhartige daad' en zei dat het de verdachte ontbreekt aan berouw.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore