Integriteitsbeleid faalt

Keiharde kritiek op aanpak ProDemos van misbruikschandaal

28 oktober 2019 12:36 Aangepast: 28 oktober 2019 12:55
Het Binnenhof

De commissie die onderzoek heeft gedaan naar seksueel misbruik bij ProDemos, het 'Huis voor democratie en rechtsstaat', heeft harde kritiek op het Haagse instituut.

Het duurde te lang voordat de organisatie van ProDemos ingreep, het interne onderzoek naar de affaire deugde niet en er blijkt binnen het instituut weinig ruimte voor kritiek te zijn.

Ontslag en aangifte

ProDemos geeft onder meer rondleidingen aan scholieren en studenten en krijgt daarvoor subsidie van de Tweede Kamer en het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Eind april kwam naar buiten dat een leidinggevende van ProDemos de afgelopen jaren medewerkers zou hebben misbruikt. De man is inmiddels ontslagen en tegen hem is aangifte gedaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

'Leidinggevende ProDemos maakte misbruik van positie en dwong rondleiders tot seks'

Integriteitsbeleid faalt

Volgens de commissie, onder leiding van Tjibbe Joustra, schiet het personeelsbeleid en het beleid rond integriteit tekort. Dat komt mede door de groei van de organisatie.

"Daarnaast is er weinig ruimte voor kritiek en reflectie en de grenzen tussen het professionele en persoonlijke zijn onvoldoende duidelijk." Daardoor is een cultuur ontstaan 'met hard gedrag en intolerante grappen over onder andere religie en seksuele voorkeur'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Onafhankelijk onderzoek naar misbruikschandaal ProDemos

Intern onderzoek onvoldoende

Al in 2015 kwamen signalen van grensoverschrijdend gedrag van de leidinggevende naar buiten, meldt de commissie. Maar dit leidde 'niet of onvoldoende tot actie'. 

Het interne onderzoek dat in februari dit jaar volgde was niet zorgvuldig. "Het mag niet als een onderzoek worden bestempeld", vindt de commissie.

Volgens de commissie was ook de raad van toezicht 'onvoldoende op de hoogte van de klachten'. Het interne onderzoek werd nauwelijks bewaakt. Bovendien hield de raad het ministerie en de Kamer te lang erbuiten.

Verbeterplan nodig

Het was de bedoeling dat ProDemos, met vorig jaar 85 mensen in vaste dienst en een honderdtal oproepkrachten, de komende jaren flink groeit.

Het kabinet wil dat iedere leerling een keer het Binnenhof bezoekt. Maar dat kan het voorlichtingscentrum niet aan, denkt de commissie. De commissie die het werk van ProDemos eens in de vijf jaar tegen het licht houdt, heeft die bedenkingen ook.

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) wil dat er komend voorjaar een verbeterplan op tafel komt. Eind volgende maand moeten de directie en de raad van toezicht al laten zien dat de veiligheid en integriteit van de medewerkers verbeterd wordt.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore