Nachtvorst

De nachten worden kouder: tijd om te krabben

28 oktober 2019 11:14 Aangepast: 28 oktober 2019 11:15
We moeten er weer aan geloven: krabben. Beeld © ANP

Bewoners in het oosten en zuiden van ons land hebben het vanochtend waarschijnlijk al gemerkt: er moest weer gekrabd worden. De komende dagen kan ook de rest van Nederland de ruitenkrabber weer tevoorschijn halen.

Waar dit weekend op een aantal plekken de 20 graden nog werd aangetikt, loopt het kwik weer behoorlijk terug de komende dagen. In Brabant, Limburg en Gelderland werd het op sommige plaatsen vannacht zelfs -2 graden aan de grond. Komende nacht zal ook in de rest van het land nachtvorst aan de grond voorkomen. 

"Overdag liggen de temperaturen rond de 10 graden de komende dagen, wat normaal is voor de tijd van het jaar", zegt Marc de Jong van Buienradar. "De nachten zijn koud met temperaturen rond het vriespunt. Dat zal aanhouden tot en met donderdag." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nooit meer ijs van je ruit krabben dankzij deze coating

De nachtvorst zorgt nog niet gelijk voor gladde wegen. "De temperatuur van de grond is nog te warm, waardoor het nog niet zo snel zal bevriezen. Voor auto's is dat een ander verhaal, metaal en glas koelen sneller af, waardoor je bij lichte nachtvorst al moet krabben." 

Weekend wisselvallig

Vanaf vrijdag gaan de temperaturen weer omhoog, maar wordt het ook wisselvalliger. "Waar het de komende dagen koud en droog wordt, wordt dit weekend zacht en nat", zegt De Jong. "Het wordt overdag zo'n 13-14 graden. De nachttemperatuur zal rond de 6 graden liggen." 

De Jong heeft nog een tip voor iedereen die de komende dagen vroeg de weg op moet: "Ga 's ochtends wat eerder de deur uit. Je zal wat meer tijd nodig hebben om te krabben en de kans op files wordt groter door plaatselijke mistbanken." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore