'Suboptimale uitkomsten'

Jongeren roekelozer met geld dan ouderen

28 oktober 2019 06:30 Aangepast: 28 oktober 2019 07:55
Beeld © Naruecha Jenthaisong / Getty Images

Jongeren springen roekelozer om met geld dan oudere generaties. Ze kopen vaker op afbetaling en sluiten makkelijker leningen af. Dat blijkt uit een flitspeiling in opdracht van het ministerie van Financiën.

De meeste mensen zijn voorzichtig met het aangaan van schulden. Acht op de tien ondervraagden sparen liever voor een grote aankoop dan dat ze er een lening voor afsluiten.

Aan de andere kant vindt de helft het geen probleem een lening af te sluiten zolang ze die kunnen afbetalen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister Hoekstra pakt buitenlandse aanbieders flitskredieten aan

Afbetaling

Zeven op de tien ondervraagden zijn zich er van bewust dat kopen op afbetaling duur is. Ook hier is weer een duidelijk verschil te zien tussen generaties. Jongeren schatten de kosten van lenen en kopen op afbetaling rooskleuriger in dan ouderen.

Meer dan de helft van de Nederlanders zegt nog nooit iets op afbetaling te hebben gekocht. De onderzoekers wijzen er wel op dat het hierbij gaat om de perceptie van mensen. Lang niet iedereen zal er bij stilstaan dat een telefoon die je 'gratis' krijgt met een abonnement voor twee jaar eigenlijk ook een lening is, die je via de abonnementskosten in termijnen terugbetaalt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meer mensen met een krediet, maar minder wanbetalers

Hypotheek

Bij het aangaan van grote financiële verplichtingen zoals een hypotheek maken mensen niet altijd de juiste keuzes. Gebrek aan tijd of kennis leiden soms tot 'suboptimale uitkomsten', schrijft minister Hoekstra van Financiën aan de Tweede Kamer.

Er zijn al bedrijven die hun best doen om consumenten te helpen bij het maken van de juiste keuze, door bijvoorbeeld niet meer standaard een krediet aan te bieden als optie. Volgens Hoekstra zijn veel meer van dit soort initiatieven nodig om mensen te helpen de juiste beslissingen te nemen op financieel vlak.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Google verbiedt leen-apps met woekerrentes

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore