50 trekkers

Koffie en broodjes: protestboeren krijgen warm onthaal in Noordwijk

26 oktober 2019 09:56 Aangepast: 26 oktober 2019 14:28
De eerste boeren in Noordwijk Beeld © RTL Nieuws

Boeren hebben een verklaring voorgelezen in het programma Business Class. Gisteravond kondigden ze aan zendtijd te eisen in het programma voor 'een eerlijke, begrijpelijke boodschap'. Daar wilde presentator Harry Mens wel aan meewerken.

In hun verklaring richten de boeren zich vooral op het Nederlandse stikstofbeleid. "Het hele land ligt er nu door plat, mensen raken hun baan kwijt, bedrijven gaan failliet, het is een strop voor de Nederlandse economie", zeggen ze. "Wij staan zeker open voor innovatie, vernieuwing en verandering, maar het moet wel haalbaar en realistisch zijn. En dat is het in deze kwestie niet."

Harry Mens was achteraf tevreden over de opname. "Het was wel een beetje improviseren maar het wordt een leuke uitzending", zegt hij. "Iedereen mocht zijn zegje doen."

Harry Mens over protestboeren: 'Ik gun ze publiciteit'

Tientallen protestboeren hebben zich vandaag verzameld bij de opnamelocatie van het RTL7- programma Businessclass

50 trekkers

Eerder vandaag trokken de boeren met zo'n 50 trekkers richting Noordwijk voor zendtijd op de nationale televisie. Harry Mens liet daarop weten 'best bereid' te zijn om twee boeren het woord te geven in zijn programma. Er mochten vijftien boeren naar binnen, en twee mochten meepraten aan tafel.

De sfeer is volgens een woordvoerder van het hotel gemoedelijk. Hotelmedewerkers delen koffie, thee en broodjes uit en de politie houdt voor de zekerheid de boel in de gaten. De boeren zelf delen bloembollen uit, omdat de vader van Harry Mens bollenboer was. 

Hotelmedewerkers delen broodjes uit Hotelmedewerkers delen broodjes uit

"Ik had al afspraken met protesterende boeren lopen om volgende week in het programma te komen. Nu houden ze zich daar kennelijk niet aan en komen ze eerder. Maar als ze hun boodschappen willen verkondigen, heb ik daar geen problemen mee. Ze krijgen koffie en gebak, hoor", zei Harry Mens vanmorgen.   

Het programma, dat zondag wordt uitgezonden, zat al vol, maar een andere gast was bereid om een andere keer te komen. De boeren zouden, in tegenstelling tot andere gasten, niet hoeven te betalen voor hun deelname aan het programma.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore