Hek onder stroom

Pompekliniek plaatst extra hek na reeks ontsnappingen

26 oktober 2019 08:21 Aangepast: 26 oktober 2019 08:33
De Pompekliniek in Nijmegen Beeld © ANP

De Nijmeegse Pompekliniek gaat rond het hele terrein een extra hek plaatsen om te voorkomen dat er opnieuw tbs-patiënten ontsnappen. De afrastering komt aan de bovenkant onder stroom te staan.

Dat meldt het AD. De kliniek scherpt de beveiliging en het toezicht op de tbs-cliënten aan nadat in september en oktober twee cliënten ontsnapten tijdens begeleid verlof.

Volgens de krant neemt de inspectie van Justitie en Veiligheid de komende tijd de beveiliging van meer tbs-klinieken onder de loep. 

Misbruik

Een van hen was Harry van E., die veroordeeld was voor het misbruiken van zes jonge meisjes en van wie het recidivegevaar groot was. Begin oktober ontsnapte tbs'er Ronald van Z. tijdens zijn begeleid verlof.

De man, een veroordeelde zedendelinquent, fietste weg van zijn begeleider in de Nijmeegse wijk Hatert. Hij werd uiteindelijk opgepakt in Parijs.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ontsnapte tbs'er Ronald van Z. verstopte zich met tent en fiets in Franse bossen

Een andere tbs'er slaagde erin op spectaculaire wijze een raam open te breken en over het hek rond de kliniek te klimmen.

Pinpas afgeven

Volgens directeur algemene zaken Edo de Vries van de Pompestichting was de beveiliging van de kliniek 'niet optimaal'. Eerder besloot de kliniek al het toezicht tijdens begeleid verlof aan te scherpen. Zou gaan er voortaan twee begeleiders mee en worden de tassen gecontroleerd.

Volgens het AD zou het legitimatiebewijs en de pinpas van de tbs-er voortaan door de begeleider bij zich worden gehouden. "We moeten het lastiger maken om weg te komen. Al zitten er ook weer risico’s aan, omdat je de kans loopt dat er geweld wordt gebruikt om aan de begeleider de pinpas en de legitimatie te ontfutselen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pompekliniek na ontsnappingen: alleen verlof met twee begeleiders

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore