Ga naar de inhoud
Voortvluchtig

'Iraanse geheime dienst houdt Taghi hand boven het hoofd' 

Een foto van crimineel Taghi, verspreid door de politie. Beeld © Politie

De Iraanse geheime dienst zou Ridouan Taghi de hand boven het hoofd houden. De meest gezochte crimineel van Nederland zou regelmatig per boot reizen tussen Iran en Dubai.

Dat schrijft De Telegraaf op basis van bronnen binnen het onderzoek naar de drugsbaas.

'Bijna opgepakt' 

De Nederlandse justitie onderhandelt met Dubai over het uitleveren van Taghi. Hij zou daar zelfs een keer bijna zijn gearresteerd.

Hoe
Lees ook:
Hoe blijft topcrimineel Ridouan Taghi al zo lang uit handen van de politie?

Met Iran is onderhandelen moeilijker, omdat Nederland een stroeve diplomatieke relatie heeft met dat land. De Iraanse geheime dienst zou zelfs twee moordopdrachten in Nederland hebben gegeven.

Moord in Almere

Een van die moorden was op Iraniër Motamed (56). Hij werd in de vroege ochtend van 15 december 2015 voor zijn woning aan de Hendrik Marsmanstraat doodgeschoten toen hij naar zijn werk ging.

De moord was lang met raadselen omgeven, totdat vorig jaar bleek dat de Eneco-monteur in werkelijkheid vermoedelijk Mohammad Reza Kolahi Samadi was. Die was voor het plegen van een bloedige bomaanslag op het hoofdkantoor van de Republikeinse Partij begin jaren tachtig in eigen land ter dood veroordeeld.

Bomaanslag

Bij de aanslag vielen destijds tientallen doden, onder wie kopstukken van het Iraanse regime.

Celstraffen
Lees meer:
Celstraffen tot 25 jaar voor moord op Iraanse aanslagpleger in Almere

Wiersum

Taghi wordt gezocht voor meerdere moorden. Hij is hoofdverdachte in een  groot liquidatieproces genaamd Marengo en wordt verdacht van meerdere moorden. Ook wordt hij gelinkt aan de moord op advocaat Derk Wiersum.

De politie zei vorige week dat Taghi deel uitmaakt van een gigantisch drugskartel. Dat kartel zou verantwoordelijk zijn voor een derde van alle cocaïne die naar de haven van Rotterdam wordt verscheept.

Politie:
Lees ook:
Politie: 'Voortvluchtige Ridouan Taghi deel van gigantisch drugskartel'

Inez Weski, de Nederlandse advocaat van Ridouan Taghi, liet eerder weten te stoppen met de verdediging van de meestgezochte crimineel van Nederland. Het proces zou volgens haar niet eerlijk verlopen.

Dit is wat we tot nu toe weten over de moord op advocaat Derk Wiersum

02:27