Meer geld en huizen

Grote steden sturen brandbrief naar Rutte om daklozenprobleem

25 oktober 2019 21:35 Aangepast: 25 oktober 2019 22:11
Beeld © iStock

De vier grote steden hebben grote problemen met het toenemende aantal daklozen. De wethouders willen dat het kabinet ingrijpt.

In een brandbrief aan premier Mark Rutte luiden de verantwoordelijke wethouders van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht de noodklok en vragen ze om een aantal maatregelen.

Meer woonplekken

Zo moeten er meer woonplekken komen om daklozen een nieuwe start te geven en moeten daklozen eerlijk worden 'verdeeld' over alle gemeenten. Ook moet er meer geld vanuit Den Haag komen voor opvang van kwetsbare daklozen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aantal daklozen in Nederland in tien jaar tijd verdubbeld

Volgens het CBS is het aantal daklozen de afgelopen tien jaar verdubbeld tot 40.000. Alleen al de laatste twee jaar kwamen er 10.000 bij. "Zonder een landelijke aanpak zal het aantal daklozen in de grote steden, en daarbuiten, de komende jaren blijven stijgen", zo verwachten de vier steden.

De grens aan de opvangcapaciteit is bereikt, schrijven de wethouders.

Minder plek in instellingen

Het pleidooi van de wethouders krijgt bijval van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De VNG stelt dat het stijgende aantal dak- en thuislozen een probleem is voor alle gemeenten.

Volgens de VNG komt de groei onder meer doordat er minder plek is in instellingen en de verslavingszorg. Er moet dus niet alleen worden geïnvesteerd in betaalbaar wonen maar ook in begeleiding, aldus de VNG.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore